Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Προβόπουλος: Εκτίναξη της ανεργίας και λιτότητα αορίστου χρόνου

Βαθύτερη ύφεση για φέτος και λιτότητα αορίστου χρόνου, με εκτίναξη της ανεργίας και χαμένες τις θυσίες των πολιτών, προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, στην ετήσια έκθεση του ιδρύματος για την ελληνική οικονομία, συστήνοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ακόμα
 μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να «εκπλήξει θετικά τις αγορές».
Ο κ. Προβόπουλος χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κρίση πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών και μας καλεί να πιούμε μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι με «πολυετή, επίμονη και συστηματική προσπάθεια».
Προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 2%, το δημόσιο χρέος είναι πιθανόν το 2009 να ξεπεράσει το 120% ή και το 122% του ΑΕΠ με τις οριστικές «πινελιές» της Eurostat, το έλλειμμα το 13,6% , η ανεργία τα περσινά υψηλά επίπεδα (μείωση της απασχόλησης κατά 2% για τους μισθωτούς) και τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια το 10% από 7,7% το 2009 και 5% το 2008.
Υπό τις συνθήκες αυτές, εκτιμά ότι φέτος τα λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων θα ξεπεράσουν και το πιο εφιαλτικό σενάριο, ενώ η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας θα διαβρωθεί ακόμα περισσότερο.
Τρομοκρατώντας μέσω των αριθμών, ο κ. Προβόπουλος, στην επέτειο της εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα πριν από 69 χρόνια, έκανε λόγο για «δίδυμα ελλείμματα» και «δίδυμα χρέη», που προφανώς πρέπει να καταρρεύσουν όπως οι «δίδυμοι πύργοι» στη Νέα Υόρκη, σαρώνοντας και την παρελθούσα «καταναλωτική συμπεριφορά στα όρια του ευδαιμονισμού, που υπερέβαινε κατά πολύ τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας».
Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, αφού έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για την προσφυγή της στα σιδερένια πλοκάμια της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζήτησε «εδώ και τώρα» σφαγιασμό των κρατικών δαπανών, λήψη αναπτυξιακών μέτρων και τόνωση των εξαγωγών, αποκλείοντας περαιτέρω φορολογικά μέτρα, που ήδη έχουν γονατίσει καταναλωτές και επιχειρήσεις.
"Δεν μπορούμε, πλέον, να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος, απαιτώντας ρήξεις σε όλα τα επίπεδα (ασφαλιστικό, αγορά εργασίας) και κοινωνική συναίνεση για να πετύχει η συνταγή!!!


Τραπεζικοί γάμοι


Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε γάμους και αρραβώνες μεταξύ τραπεζών για να αντέξουν στην επερχόμενη θύελλα, ενώ επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις για τη δυσχερή θέση του πιστωτικού συστήματος της χώρας και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντί τους. "Η συμπεριφορά των αγορών", είπε, "οφείλεται κατά βάση στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία", διευκρινίζοντας ότι «σ' αυτό προστίθενται οι ανησυχίες ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δύο παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον». Με άλλα λόγια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στη δυναμική του χρέους, τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ συστήνει, η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών να προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω. Η προσαρμογή αυτή είναι εφικτή αν επιδιωχθούν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτερο βηματισμό, ο περιορισμός της σπατάλης και η συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο. Η ΤτΕ προκρίνει τη μείωση των δαπανών ως "εργαλείο" για τη δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πετύχαινε δηλαδή αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά: συρρίκνωση αντί αύξησης των εσόδων.


Στόχος το εργατικό κόστος


Την ώρα όπου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας βρίσκεται η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Προβόπουλος διακριτικά σημειώνει πως στόχος των αλλαγών, που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, "η ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών προϊόντων και εργασίας, ώστε αφενός η εξέλιξη στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να υποστηρίζει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αφετέρου το κόστος αυτό να μη μεταφέρεται αδικαιολόγητα στις τελικές τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών".
Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι "σύμφωνα με προβολές βάσει εύλογων παραδοχών η άνοδος θα συνεχιστεί και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα τείνει να σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (130%) μόλις το 2014. Αν μάλιστα το χρέος του 2009 τελικά αναθεωρηθεί στο 120% ή στο 122% του ΑΕΠ -ενδεχόμενο που αναφέρει η Eurostat-, θα πρέπει αυτή η προβολή να αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερον".

http://www.avgi.gr/
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις