Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Άτακτη υποχώρηση Καντάφι

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι και σημαντική στρατιωτική βάση, επάνω από την οποία πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανόν οι εκρήξεις αυτές να
προέρχονται από αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Εκπρόσωπος των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης ανακοίνωσε ότι η πόλη έχει καταληφθεί. Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Βεγγάζη με την είδηση της πτώσης της Σύρτης, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνεπικουρούμενες από τις αεροπορικές επιδρομές, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τη Λιβύης ανέτρεψαν τις στρατιωτικές ήττες των τελευταίων ημερών και ανακατέλαβαν τον έλεγχο των σημαντικότερων πετρελαϊκών σταθμών στην ανατολική Λιβύη μέχρι την πόλη Μπιν Τζαουάντ.

Οι δυνάμεις της εξέγερσης έχουν τον έλεγχο των πόλεων Ες Σίντερ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ζουεϊτίνα και Τομπρούκ, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν προς τα δυτικά.
Οδοιπορικό του απεσταλμένου μας Ανδρέα Μπελεγρή στη Λιβυή

Στο κέντρο της Μπρέγκα, της πόλης που ανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι μερικά χιλιόμετρα πίσω από εκεί που διεξάγονται  σφοδρές μάχες, πλήθος κόσμου με όπλα στα χέρια ετοιμάζονταν το απόγευμα της Κυριακής να φύγουν για το μέτωπο. Έχουν ξανακερδίσει τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και αντιμετωπίζουν όποιον δυτικό δουν ως απελευθερωτή. Η Μπρέγκα είναι μια πόλη, διακόσια χιλιόμετρα μακριά από τη Βεγγάζη, μέσα στην έρημο. Τα χαμηλά σπίτια και οι φτωχοί της κάτοικοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχαν γίνει το κέντρο των διεκδικήσεων από τις δύο πλευρές. Η πόλη άλλαξε τρεις φορές χέρια και τελικά μόλις το Σάββατο φαίνεται ότι πέρασε στον έλεγχο των εξεγερμένων οριστικά.«Θα φτάσουμε μέχρι την Τρίπολη. Δεν θα δεχτούμε διχοτόμηση της χώρας, ούτε ειρηνικό συμβιβασμό με τον Καντάφι», δηλώνουν στο «Θέμα» δύο πολίτες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, ο Ισαμ Μαλιμ και ο Αμπτουραχέμ Σάλα απηχώντας τις απόψεις όλων όσοι πολεμούν εναντίον του συνταγματάρχη που για σαράντα χρόνια κυβερνούσε τη χώρα. Ο Ισάμ και ο Αμπτουραχέμ μένουν μόνιμα στη Βεγγάζη και άφησαν τις οικογένειές τους για να βρεθούν ανάμεσα στους στρατιώτες πολεμώντας. Συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανακατάληψης των πόλεων Αζντάμπια και Μπρέγκα, πριν από δυο μόλις ημέρες και θα συνεχίσουν φτάνοντας ως την Λυβική προτεύουσα. Όπως δηλώνουν θέλουν να μπουν μέσα για να απευλευθερώσουν τους «αδελφούς Λύβιους», που ακόμα βρίσκονται υπό την «τυρανία του Καντάφι».

Άφησε πίσω του συντρίμια...

Σε ολόκληρη τη διαδρομή ως τη Μπρέγκα καμένα τάνκς και λοιπά στρατιωτικά οχήματα αναδεικνύουν την συντριβή των κανταφικών δυνάμεων. Πολύ γρήγορα από τη στιγμή που άρχισαν τους βομβαρδισμούς οι συμμαχικες δυνάμεις ο Καντάφι αναγκάστηκε σε άτακτη φυγή. Λύβιοι από τις πόλεις και τα χωριά της ερήμου σπεύδουν να φωτογραφηθούν δίπλα στα διαλυμένα άρματα μάχης και με τις σημαίες της επανάστασης στα χέρια πανηγυρίζουν την απελευθέρωσή τους.  Κάποιοι άλλοι μπαίνουν μέσα στα τανκς ψάχνωντας ότι έχει απομείνει ανέπαφο, σφαίρες ή όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στο μέτωπο. Κατά μήκος του δρόμου στα ελάχιστα βενζινάδικα που έχουν απομείνει ανοιχτά ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται, αφού η βενζίνη τελειώνει και τα πρώτα προβλήματα από την έλλειψή της έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Σε όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως κυματίζουν σημαίες ενώ πολλά αγροτικά κουβαλούν άντρες και παιδιά προς την πρώτη γραμμή του πολέμου. Οι μόνοι που δείχνουν αδιάφοροι στην κατάσταση είναι κάποιοι βεδουίνοι που μόλις διακρίνονται στο βάθος της ερήμου να βόσκουν τα πρόβατα και τις καμήλες τους, καθισμένοι στη σκιά ενός δέντρου.

Οργή  για τον βομβαρδισμό Τζαμιού

Λίγο  πριν εγκαταλείψουν την πόλη Αζντάμπιγια οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν τζαμί λίγα χιλιόμετρα μακριά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον θυμό και την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσέρχονταν εκεί για να προσευχηθούν μέσα στο ετοιμόροπο κτίριο. Έξω από το τζαμί είχαν τοιχοκοληθεί μηνύματα στα αραβικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά που κατήγγειλαν την ενέργεια: «αυτά είναι τα εγκλήματα του Καντάφι» και «ο λαός θέλει να δει των Καντάφι στο δικαστήριο της Χάγης».

protothema
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις