Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

"Κοίτα μην χτυπήσεις..."-Ούτε τα έκτακτα στο ΚΑΤ

Είχα ένα λόγο να ελπίζω περνώντας την πύλη του ΚΑΤ, Σάββατο του Λαζάρου, ότι τέτοια μέρα υπάρχει η ελπίδα της Ανάστασης. Αλλά η ελπίδα χάθηκε. Χωρίς χειρουργεία από σήμερα,
ούτε καν τα έκτακτα
Χτυπήθηκε κι αυτό το νοσοκομείο, όπως όλα της χώρας, όσο κι αν καταφεύγει ο υπουργός Υγείας σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς κάνοντας αποκαλύψεις για πρακτικές χρόνων από το εμπάργκο των προμηθευτών. Από την προηγούμενη Πέμπτη (13/4) μέχρι σήμερα, με ανακοίνωση της διοίκησης, το νοσοκομείο εξυπηρετούσε μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Από σήμερα ούτε αυτό μπορεί να κάνει. Αναστέλλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και περιμένει μία λύση στο πρόβλημα με τους προμηθευτές από πλευράς υπουργείου. Αλλιώς, θα επεκτείνει την απόφαση αυτή επ' αόριστον.

Ενα λοιπόν αμιγώς χειρουργικό νοσοκομείο, με 11 αίθουσες χειρουργικές και 24ωρη λειτουργία 365 μέρες το χρόνο, αφού πότε εφημερεύει ως γενικό νοσοκομείο πότε ως ειδικό, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη. Ηδη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους 400 συμπολίτες μας που είναι στη λίστα για χειρουργείο και για λίγες ακόμα... εμφανίσεις θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά.

«Μέχρι πριν από λίγες ημέρες τα νοσοκομεία προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα ανταλλάσσοντας μεταξύ τους υλικά. Σταμάτησε όμως αυτό, τελείωσε», λέει στην «Ε» ο Μιχάλης Κούρτης, πρόεδρος την επιτροπής χειρουργείων στο νοσοκομείο. «Χειρουργεία με τα σημερινά δεδομένα από σήμερα δεν μπορούν να προγραμματιστούν. Δεν φτάνουν ούτε για τα έκτακτα τα υλικά».

Σε μία τέτοια κρίση οι διοικητές θα προσπαθούσαν να προμηθευτούν υλικά από την ελεύθερη αγορά. Ομως αυτό ονομάζεται απευθείας ανάθεση και ο υπουργός γίνεται... έξαλλος με κάτι τέτοια. Προχθές αποκάλυψε ότι τέσσερα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο επιδίδονται στην παραπάνω μέθοδο και τώρα ήρθε η ώρα να... τιμωρηθούν. Ή μήπως το είπε για να φύγουν τα μάτια από «Αρεταίειο», «Αιγινήτειο», «Θριάσειο», «Αλεξάνδρα» και «Ωνάσειο» που βγήκαν μπροστά και δήλωσαν ότι καταρρέουν.

«Σε πρόθυρα εγκεφαλικού»

«Κάθε φορά που δημιουργείται μία έλλειψη, ο κανονισμός λειτουργίας των νοσκομείων προβλέπει ότι ψάχνεις και βρίσκεις έναν τρόπο να την καλύψεις. Βγαίνει μια επιτροπή που ορίζει το νοσοκομείο να βρει στην προκειμένη περίπτωση γάντια χειρουργικά», λέει ο Μιχ. Κούρτης.

Νοσηλευτές, γιατροί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απηυδισμένοι από το μένος των πολιτών, το οποίο δεν μπορεί παρά επάνω τους να ξεσπάσει. Ανάλογα με το τι έχει στην πρώτη γραμμή κάθε νοσοκομείο. Στο ΚΑΤ τα χειρουργεία είναι η πρώτη γραμμή, οπότε οι προϊσταμένες των χειρουργείων δέχονται τα πυρά. «Στα πρόθυρα εγκεφαλικού», όπως είπε μία από αυτές στην «Ε». «Λειτουργούμε ακόμα και σήμερα στο όριο. Εκατό τοις εκατό στο όριο. Κάποια καθόλου μακριά από σήμερα, στιγμή δεν θα μπορούμε να λειτουργούμε, από τις ελλείψεις», πρόσθεσε.

«Εκείνο που ενδιαφέρει το υπουργείο -λέει ο Μιχ. Κούρτης-, το εκάστοτε υπουργείο, είναι να βρίσκει ο ασθενής ανοιχτό νοσοκομείο και ανθρώπους με άσπρες μπλούζες. Αυτό. Το τι θα γίνει από εκεί και πέρα... θα βρει ο γιατρός και ο νοσηλευτής τον τρόπο σού λέει. Τι να κάνει ο γιατρός ή ο νοσηλευτής όμως όταν δεν έχει γάζες και γάντια. Να οδηγήσει ανασφαλώς τον ασθενή στο χειρουργείο»;

Ελλείψεις γιατρών

Το ΚΑΤ με τον τεράστιο χειρουργικό τομέα δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς -εμπάργκο προμηθευτών και μη εμπάργκο- να ανταποκριθεί στη ζήτηση των χρηστών υγείας-επείγοντα και περιστατικά που πρέπει αλλά όχι άμεσα να χειρουργηθούν.

Είναι ένα γενικό νοσοκομείο με 10 ορθοπεδικά τμήματα (!) και 6 μη ορθοπεδικά (αγγειοχειρουργική, θωρακοχειρουργική, γναθοχειρουργική, νευροχειρουργική, και δύο γενικές χειρουργικές). Το έχρισαν γενικό νοσοκομείο, αλλά επειδή δεν ήθελαν να χαλάσουν την υποδομή που είχε ως τραυματολογικό κέντρο πριν το ΕΣΥ κράτησαν και την υποδομή αυτή. Δημιούργησαν και απόλυτα εξειδικευμένα τμήματα που δέχονται περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Το 61% των λειτουργιών του είναι χειρουργικές εκεί που σε ένα γενικό νοσοκομείο το ποσοστό είναι 30%.

«Σε λίγο οι ελλείψεις των γιατρών λόγω της συνταξιοδότησης -5 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται- θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα», λέει ο Μιχ. Κούρτης: «Προσθέστε σε αυτό και το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικότερα χειρουργείου, που είναι σε λειτουργεία 24 ώρες, κι έχετε την πλήρη εικόνα του τραυματισμένου ΚΑΤ».

enet.gr
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις