Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Τέρμα το αφορολόγητο...

Προ των πυλών βρίσκεται η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα μέτρα του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και το μεγαλύτερο πακέτο εκποίησης ΔΕΚΟ και ακινήτων του Δημοσίου.


Ο Πολ Τόμσεν Ο Πολ Τόμσεν Σε πυρετώδεις συσκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα ξαναγράφουν τα νέα σκληρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και κλείνουν το πακέτο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που «βαραίνει» περισσότερο λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των δανειστών, πριν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και το διάλογο με την αντιπολίτευση.

6 δισ. εισπρακτικά

Από τα μέτρα που Μεσοπρόθεσμου, που θα ψηφιστεί το αργότερο μέσα στον Ιούνιο, τα 6 δισ. ευρώ (κυρίως εισπρακτικά) θα υλοποιηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ειδάλλως η τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξει τρύπα 4 δισ. ευρώ φέτος και το έλλειμμα -κατά τις δηλώσεις του επικεφαλής Πολ Τόμσεν- θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, τα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να τους «παιδεύουν» είναι τα εξής:

1Το κίνημα των αποδείξεων «καίει» το οικονομικό επιτελείο και έχει προκαλέσει την μήνιν της τρόικας, καθώς τώρα διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο των αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου και σε αρκετές περιπτώσεις απολαμβάνουν και υψηλό μπόνους φόρου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις δύο πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών σημειωμάτων (781.612 δηλώσεις) το 40% έχουν επιστροφή φόρου και πληρωμή μόλις το 19%!

Το γεγονός προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπήκαν σενάρια διάσωσης, που αφορούν την καθιέρωση πλαφόν για το «μπόνους φόρου» 300 ευρώ, όπως άλλωστε είχε αρχικά υιοθετηθεί το μέτρο, ή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το σύνολο των φορολογουμένων, με πρόταση να πέσει ακόμα και κάτω από τα 10.000 ευρώ. Η συζήτηση έφθασε ακόμα και στην κατάργηση των αποδείξεων, κάτι που φαίνεται να απορρίπτεται, καθώς θα υπονομεύσει την όλη προσπάθεια που γίνεται για αύξηση των αποδιδόμενων εσόδων από ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

2 Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας, δεδομένης και της υψηλής φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμα και η επιβολή έκτακτης εισφοράς είναι τα μέτρα που συζητιούνται, προκειμένου να αυξηθεί η φοροδοτική δυνατότητα των ομάδων αυτών. Το μέτρο, που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το 2008 με κυβέρνηση Ν.Δ., νομοθετήθηκε και το πήρε πίσω λίγους μήνες μετά ο επόμενος υπουργός Οικονομίας. Σε περίπτωση κατάργησης του αφορολογήτου, για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα εφαρμοστεί συντελεστής 10% ή 15% ή 18%.

3 Στο στόχαστρο και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου 400.000 ευρώ για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, σε επίπεδα 200.000 ή 250.000 ευρώ. Εξέλιξη, που θα οδηγήσει στα δίχτυα του ΦΑΠ χιλιάδες ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι έρχεται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Διερευνάται δε και η επιβολή έκτακτου φόρου στους μεγαλοϊδιοκτήτες, όπως είχε γίνει το 2009 έναντι 60.000 μεγαλοϊδιοκτητών (αφορούσε ιδιοκτήτες με αξία περιουσίας άνω των 400.000 ευρώ και φορολογικούς συντελεστές που κυμαίνονταν από 0,1% έως 0,9%), με στόχο αυτή τη φορά να «πιαστεί» διπλάσιος ή και τριπλάσιος αριθμός ιδιοκτητών, κυρίως με μεγάλης επιφάνειας ακίνητα και σε ακριβές περιοχές.

Οι πιέσεις

Η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για απολύσεις. Ενδεικτική είναι η φράση στελέχους της: «Κάποιοι δεν δουλεύουν και πρέπει να γίνει παρέμβαση σε αυτό». Εμφαση δίνουν σε διαρθρωτικά μέτρα που δεν προχωρούν (όπως απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων), στη μείωση των μισθών και στους μηχανισμούς είσπραξης σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στο συμμάζεμα των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα ζητάει ακόμα πιο αναλυτικό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής αμφισβητώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για έσοδα 7 δισ. ευρώ από τους δύο τομείς.

Οι συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα φαίνεται να προκαλούν την επίσπευση, δηλαδή την εφαρμογή τους από φέτος, μέτρων όπως: επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκοολούχα ποτά και σε φυσικό αέριο, οι αυξήσεις τελών κυκλοφορίας οχημάτων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η μείωση αφορολόγητου ορίου για απόκτηση πρώτης κατοικίας και ΦΑΠ, οι περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αύξηση έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις, η κατάργηση ή περικοπή φοροαπαλλαγών, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Υπό εξέταση είναι η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ επίσης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με κατάργηση μειωμένων συντελεστών σε νησιά. *

enet
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις