Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

ΕΡΤ: Το μεγάλο φαγοπότι...

Ξεδιπλώνει σιγά - σιγά από τη δικαιοσύνη το κουβάρι των ημερών των παχέων αγελάδων στην ΕΡΤ, από το 2005 ως το 2009, και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο η τότε διοίκηση με πρόεδρο τον Χρήστο Παναγόπουλο και σειρά άλλων ανώτατων στελεχών
διαχειρίστηκε τα οικονομικά της δημόσιας τηλεόρασης: κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, υπερκοστολογήσεις, παράνομες συμβάσεις, χρυσά μπόνους σε ημετέρους είναι τα ευρήματα προανακριτικών ερευνών που πραγματοποιούνται από δικαστικές και διοικητικές αρχές τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Κονδύλια που προέρχονται από τον ελληνικό λαό μέσω του ανταποδοτικού τέλους -περί τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο- αλλά και από απευθείας επιδοτήσεις στα ταμεία της ΕΡΤ.

Η τελευταία εισαγγελική έρευνα με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Σίσκου διαπιστώνει τρία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα -απιστία, συνέργια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση - και πλημμελήματα για 15 άτομα, επτά εκ των οποίων ήταν στελέχη της ΕΡΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των στελεχών της ΕΡΤ, εκτός από τον πρόεδρο Χρ. Παναγόπουλο περιλαμβάνονται επίσης οι τότε γενικοί διευθυντές οικονομικών Γ. Υφαντής, ραδιοφωνίας Αντ. Ανδρικάκης και ο σύμβουλος Γ. Χουλιάρας.

 Με "παρελθόν"

Οι διαπιστώσεις της τελευταίας προανάκρισης έρχονται να προστεθούν σε προγενέστερη εισαγγελική έρευνα από την εισαγγελέα Παναγιώτα Φάκου, η οποία τον Ιούλιο του 2010 διαπίστωνε για επτά στελέχη της ΕΡΤ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Χρ. Παναγόπουλος, δύο επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, απιστία και παράβαση καθήκοντος για το κόστος των παραγωγών της δορυφορικής τηλεόρασης (ERT World).

Άλλες δικαστικές έρευνες, σε διάφορα στάδια, βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν σειρά υποθέσεων παρατυπιών, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και βόλεμα ημετέρων:

- Η παραγωγή της εκπομπής «Olympic Trophy», που κόστισε στην ΕΡΤ 1,3 εκατ. ευρώ και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

- Η κινηματογραφική παραγωγή «Διονύσιος Σολωμός», που κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ και επίσης δεν πραγματοποιήθηκε.

- Η ευθύνη για τη λειτουργία και ατιμωρησία κυκλώματος στην ΕΡΤ, που χρέωνε την υπηρεσία με τηλέφωνα σε «ροζ» γραμμές, τις οποίες είχαν συστήσει οι ίδιοι και καρπώνονταν τα έσοδα.

- Ευρείας έκτασης παρατυπίες στις προσλήψεις προσωπικού το 2005 με το Π.Δ. Παυλόπουλου, συμβασιούχων, τότε, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου.

Εν τω μεταξύ, τρία διαδοχικά πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωναν -μετά από εντολή ελέγχου του υπ. Πολιτισμού Π. Γερουλάνου- όργιο κακοδιοίκησης και έντονα φαινόμενα αδιαφάνειας, παράνομων αναθέσεων και αλόγιστης σπατάλης δημοσίου χρήματος. Τα πορίσματα έχουν σταλεί στον εισαγγελέα.

Απιστία "σε βαθμό κακουργήματος"

Η νέα εισαγγελική έρευνα διαπιστώνει καταβολές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για μελέτες -  φαντάσματα, υπερκοστολογημένες συμβάσεις, συνεργασίες με εταιρείες που δεν είχαν καν συσταθεί κατά την εισήγηση και «σαλαμοποίηση» συμβάσεων προκειμένου να μην περάσουν από διαδικασία ελέγχου. Την περίοδο 2005- 2008 διαπράχθηκαν (ακόμη) τρεις πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διαπιστώνεται: (α) Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Ένας κατηγορούμενος βαρύνεται με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. (β) Άμεση συνέργια στην απιστία και (γ) Ψευδής βεβαίωση κατά συναυτουργία.

Οι κακουργηματικές διώξεις αφορούν την υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων:

* Τεχνικοί σύμβουλοι. Η ΕΡΤ σύναψε σύμβαση με φυσικά πρόσωπα έναντι 218.300 ευρώ για τη σύνταξη μελετών σχετικών με τις θέσεις εκπομπής της ΕΡΤ, όπως ζητούσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Η μελέτη δεν παραδόθηκε, ενώ για τουλάχιστον τρεις από τους συμβούλους εξετάζεται αν οι ιδιότητές τους συνάδουν με το έργο που ανέλαβαν. Για τις αμοιβές τους προσκόμισαν απλές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και όχι τιμολόγια, ενώ δεν είχε οριστεί ούτε επιτροπή παραλαβής. Το ίδιο έργο εκτελούνταν και από εσωτερική ομάδα της ΕΡΤ...

* Bugstage. Η ΕΡΤ υπέγραψε δύο συμβάσεις με την εταιρεία το 2006: (α) για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ύψους 232.000 ευρώ, όμως τελικά καταβλήθηκαν 331.000 ευρώ με ΦΠΑ, καθώς είχε προβλεφθεί δυνατότητα απόκλισης 20% χωρίς να προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις αυτής της πρόβλεψης. Η ανάθεση έγινε με διαπραγμάτευση, ενώ υπήρχαν προσφορές και από άλλες δύο εταιρείες. Πριν υπογραφεί η σύμβαση υπήρχε θετική εισήγηση για την "εμπειρία" της εταιρείας, όμως όταν έγινε η εισήγηση, η εταιρεία δεν είχε ακόμα συσταθεί - αυτό έγινε ενάμιση μήνα αργότερα! Οι οικονομικοί επιθεωρητές κατέγραψαν ότι η εταιρεία έβαλε στα ταμεία της περίπου 95.000 επιπλέον, καθώς προέκυψε σημαντικά μικρότερο κόστος για την παραγωγή.

(β) Η ίδια εταιρεία ένα μήνα αργότερα διοργάνωσε χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, με απευθείας ανάθεση, κατά παράβαση του γενικού κανονισμού προμηθειών της ΕΡΤ με την επίκληση του κατεπείγοντος. Η ζημία που προήλθε για την ΕΡΤ από αυτή τη σύμβαση ήταν της τάξης των 32.000 ευρώ.

* Bonus. Χρηματικές αμοιβές παρέχονταν σε πρόσωπα που φέρονται ότι τα εισέπραταν δύο και τρεις φορές χωρίς ποτέ να γνωστοποιηθούν στο προσωπικό. Τα μπόνους δίνονταν σε δημοσιογράφους, συμβούλους, στελέχη και διευθυντές, κατά παράβαση του κανονισμού με τη δικαιολογία της «επίτευξης στόχων»...

 Απλώς... πλημμελήματα

* Στελέχη διώκονται επίσης σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, για την υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων το 2007 και 2008 με την εταιρεία Red Bee για τη δημιουργία λογοτύπων και σημάτων της ΕΡΤ, τα οποία κόστισαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η εισαγγελέας θέτει ερωτήματα για το ύψος του ποσού και αν θα μπορούσε να παραχθεί από το αρμόδιο τμήμα της ΕΡΤ. Διαπιστώνει πάντως ότι η διαδικασία είχε «σπάσει» στα τέσσερα, προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για συμβάσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

* Για εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων κατ' εξακολούθηση διώκεται οικονομικός διευθυντής της ΕΡΤ. Η δίωξη αφορά ποσά πάγιων προκαταβολών που δόθηκαν το 2006, 2007 και 2008 για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Ποσά άνω των 80.000 ευρώ εκταμιεύονταν χωρίς να χρησιμοποιηθούν ποτέ και επιστρέφονταν με καθυστερήσεις από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια.

Ρεπορτάζ της Α. Νταρζάνου στην Αυγή της Κυριακής
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις