Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Λεηλασία ενός λαού...

Κόψιμο φοροαπαλλαγών, περικοπή συντάξεων, μείωση μισθών, επιβάρυνση πλήθους προϊόντων (κυρίως τροφίμων) με ΦΠΑ 23% (από 13%), επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, νερό και φυσικό αέριο, αύξηση τελών κυκλοφορίας και πώληση
μέχρι και 100% δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων. Αυτή η νέα επιδρομή στα εισοδήματα και τη δημόσια περιουσία πέρασε από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Υλοποιείται αμέσως και μέχρι το 2015, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 78,4 δισ. ευρώ. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν στο σύνολό τους τις προσεχείς ημέρες. Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι μαζί με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων είναι η συνταγή που εφαρμόστηκε και πέρυσι, οδηγώντας σε αποτυχία όλους τους στόχους της κυβέρνησης και τη χώρα σε βαθιά ύφεση.
Υπουργική... συναίνεση στη νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός, μια μέρα πριν ζητήσει το ίδιο και από τους αρχηγούς των κομμάτων, τους οποίους συναντά σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις επιμέρους φραστικές αλλά άνευ ουσίας διαφοροποιήσεις, όλοι οι υπουργοί συναίνεσαν στο νέο πακέτο μέτρων, όπως έδειξε και η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

* Επέλεξε και πάλι, όπως και το 2010, τον εύκολο δρόμο της φοροεπιδρομής και της περικοπής μισθών και συντάξεων για να μειώσει το έλλειμμα του 2011. Τα μέτρα εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι πέρυσι ουκ ολίγες φορές είχε πει δημόσια ότι θα παραιτηθεί αν χρειαστεί να γίνουν νέες περικοπές γιατί αυτό θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει.

* Αποφάσισε να «μικρύνει το κράτος» διά των αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων. Για το λόγο αυτό βγάζει στο σφυρί σχεδόν όλους τους κρατικούς οργανισμούς πουλώντας τη συμμετοχή του Δημοσίου και προωθεί την πώληση ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέχρι του ποσού των 50 δισ. ευρώ. Στόχοι εξαιρετικά φιλόδοξοι για την επίτευξη των οποίων εκφράζονται ζωηρές επιφυλάξεις και από υπουργούς, ιδίως για τα 50 δισ. ευρώ, (εξέφρασε επιφυλάξεις σε προηγούμενο υπουργικό ο Ευάγγ. Βενιζέλος) που πρέπει, να βρεθούν μέχρι το 2015.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε δραματικούς τόνους και επιχείρησε να πείσει ότι τα νέα μέτρα είναι πατριωτικό καθήκον για τη σωτηρία της χώρας. «Η μάχη συνεχίζεται και σε αυτή τη μάχη το πατριωτικό καθήκον δεν συγχωρεί λιγοψυχία» είπε. Τόνισε: «Βάλαμε την χώρα σε κατάσταση νοικοκυρέματος και τώρα δεν επιτρέπεται πισωγύρισμα». Είπε ακόμα ότι οι νέες αποφάσεις χρειάζονται για να αποφευχθεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα.

«Δημοσιονομική κατοχή»

Από την εξάωρη συνεδρίαση περισσότερες από δυόμισι ώρες χρειάστηκε ο υπουργός Οικονομικών για να αναλύσει όλα τα μέτρα. Στη συζήτηση που ακολούθησε δεν έλειψαν οι εντάσεις. Η πιο σημαντική εκείνη μεταξύ του ίδιου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χρησιμοποίησε την φράση «βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή», ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του μίλησε για «αλαζονική συμπεριφορά» του υπουργού Οικονομικών, επειδή, λέει, δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τις προτάσεις των άλλων υπουργών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας «δεν το δέχομαι αυτό, έχουμε ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε». Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι δεν εννοούσε ότι η τρόικα ή η πολιτική του υπουργού Οικονομικών προκαλούν δημοσιονομική κατοχή, αλλά το γεγονός ότι το υπέρογκο χρέος δεκαετιών δημιουργεί τέτοιες συνθήκες. Εξήγησε ακόμα ότι για αλαζονική συμπεριφορά κατηγόρησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος πάντως δεν έθεσε θέμα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου με 180 βουλευτές γιατί, όπως είπε, δεν απαιτείται τέτοια πλειοψηφία επειδή πρόκειται απλώς για ένα σχέδιο τριετούς προϋπολογισμού.

Στα όρια της λαϊκής νομιμοποίησης

Εντύπωση έκανε η παρέμβαση του Κ. Σκανδαλίδη. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου αγγίζει τα όρια της λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει αν η τρόικα επιμείνει σε θέματα εθνικών εγγυήσεων (υποθήκες κρατικής περιουσίας) και απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων.Ο Μ. Χρυσοχοΐδης άφησε αιχμές κατά άλλων υπουργών λέγοντας ότι «ορισμένοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής» και υπό αυτές τις συνθήκες κανένα πρόγραμμα δεν θα πετύχει. Πρότεινε να συσταθεί τράπεζα επενδύσεων και ανάπτυξης στα πρότυπα της παλιάς ΕΤΕΒΑ με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια.

«Πρόεδρε, κοίτα τους στα μάτια»

«Δεν υπάρχουν μόνο οι ξένοι, τους οποίους πρέπει να πείσουμε, υπάρχει και μια κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε» είπε ο Δημ. Ρέππας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κοιτάξει τους ξένους δανειστές της χώρας στα μάτια στις διαπραγματεύσεις που κάνει μαζί τους.

Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε να οριστεί ειδικός υφυπουργός για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ζήτησε να στηρίξουν όλοι οι υπουργοί με ενιαία φωνή και να εφαρμόσουν όσα αποφασιστούν «γιατί αλλιώς θα λύσουμε το χειρόφρενο προς τη χρεοκοπία». Πρότεινε ακόμα να συμψηφιστούν χρέη ιδιωτών και Δημοσίου.

Ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο με συγχωνεύσεις 28 οργανισμών (δουλειά που είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος), αλλά επειδή είναι λίγοι δεν το φέρνει ακόμα στη Βουλή. *

του Πάνου Σώκου στο enet
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις