Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Ε.Βασιλάκος:επιχειρηματίες,δημοσιογράφοι,πολιτικά κόμματα και σκάνδαλο υποβρυχίων...

Το σάπιο σύστημα των εξοπλισμών, όπως αυτό ξετυλίγεται μέσα από το σκάνδαλο των υποβρυχίων, περιγράφει από μέσα ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Βαγγέλης Βασιλάκος, στη χθεσινή πολύωρη κατάθεσή του στην ειδική επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής.

Ευάγγελος Βασιλάκος
Καταγγέλλει τους πάντες εκτός ΚΚΕ και Συνασπισμού. Οπως είπε, το πόρισμα του ΚΚΕ παρουσιάζει τα πραγματικά περιστατικά με σχεδόν αντικειμενικό τρόπο και το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει μία κρίσιμη παράμετρο της υπόθεσης: τη διασύνδεση της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την προμήθεια των υποβρυχίων.

Επίσης μίλησε για ελλιπή έρευνα της προκαταρκτικής και χαρακτήρισε αφελές το ότι ελέγχθηκε μόνο μία εταιρεία, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον όλων των υπουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Πέραν των πολιτικών «καταγγελιών», ο κ. Βασιλάκος πρότεινε να κληθούν όλοι οι αντιπρόσωποι ξένων εταιρειών οπλικών συστημάτων για να ερευνηθούν θέματα πιθανών δωροδοκιών, καθώς και κάποιοι δημοσιογράφοι, που θα μπορούσαν σύμφωνα με τον ίδιο να ενημερώσουν την επιτροπή στο θέμα του «πώς οι δημοσιογράφοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εμπορικών δημοσίων σχέσεων των ξένων εταιρειών και των Ελλήνων αντιπροσώπων τους».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλάκος πρότεινε να κληθούν να «καταθέσουν οι επιχειρηματίες κ. Λιακουνάκος, Μανωλόπουλος, Πλέσσας, Πατεράκης, Χούμπαυλης, Χατζημηνάς, Μπεκατώρος, Κόκκαλης, Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Ψυχάρης, Μπόμπολας, Κουρής, Αναστασιάδης». Από δε το χώρο του Τύπου πρότεινε να καταθέσουν «οι δημοσιογράφοι Δ. Βερύκιος, Μ. Ηλιάδης, Τ. Γκουριώτης, Μ. Πολλάτος, Γ. Τσακίρης, Π. Καρβουνόπουλος και Κ. Αλατζάς».

«Ανακρίβειες»

Αναφερόμενος στις πολιτικές ηγεσίες που χειρίστηκαν την υπόθεση, ο κ. Βασιλάκος είπε μεταξύ άλλων ότι: «Για το όλο θέμα των υποβρυχίων έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς ανακρίβειες, κυρίως από τους εκάστοτε υπουργούς Αμυνας. Ανακρίβειες περιέχονται ακόμη και στην εισηγητική έκθεση του νόμου που ενέκρινε τη σύμβαση μεταβίβασης των ΕΝΑΕ σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων».

Συγκεκριμένα, για τον κ. Μεϊμαράκη, πολιτικό του προϊστάμενο, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα λέγοντας ότι «διατύπωσε κατ' επανάληψη ανακρίβειες, πιθανόν γιατί όταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις το 2006-2009, ο ίδιος ήταν απών κατά τις εξελίξεις, αλλά έδειχνε ενδιαφέρον για τις πληρωμές προς την εταιρεία». Συνέδεσε, μάλιστα, τη στάση του πρώην υπουργού με την κόντρα Καρατζαφέρη-Μεϊμαράκη λέγοντας ότι:

Το γεγονός αυτό -ότι ήταν απών αλλά ενδιαφερόταν για τις πληρωμές- πιθανόν να εξηγεί τους λόγους της αντιδικίας των κυρίων Καρατζαφέρη και Μεϊμαράκη και τις αγοραίες εκφράσεις «μπροστάντζας» και «νονός», έστω και αν αυτές οι εκφράσεις χρησιμοποιούνταν από τους εμπόρους όπλων, για να περιγράψουν τους δύο αυτούς πολιτικούς.

Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή από τον ΛΑΟΣ, ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε ότι «ο χρόνος υποβολής των ερωτήσεων αυτών συνέπιπτε με συγκεκριμένα γεγονότα που λάμβαναν χώρα στις διαπραγματεύσεις, οι δε ερωτήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ είχαν στόχο εμένα προσωπικά και όχι τον κύριο Μεϊμαράκη, όπως ψευδώς ισχυρίζεται».

«Συμβάσεις-σκάνδαλα»

Οι συμβάσεις, κατά τον κ. Βασιλάκο:


Δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων τύπου 209 αποτελεί μεγαλύτερο «σκάνδαλο» από την προμήθεια των νέων, γιατί βρίσκονταν προς το τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής.


Το συνολικό κόστος κάθε νέου υποβρυχίου ήταν 500 εκατομμύρια, ενώ το κόστος εκσυγχρονισμού έφτασε τα 330 εκατομμύρια το ένα.


Η σύμβαση εκσυγχρονισμού, όπως και αυτή της προμήθειας των νέων, συνετάχθη κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου, ενώ οι εγγυητικές επιστολές δεν ήταν τραπεζικές ούτε των εταιρειών, αλλά ήταν των χρεοκοπημένων ΕΝΕΕ. *

Του Γ.Τσακίρη
enet
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις