Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Μανιφέστο Ραγκούση...(συνέντευξη που θα ανοίξει μέτωπα)

Μετωπική σύγκρουση εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ συνιστά το “μανιφέστο” που καταθέτει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης μέσω της συνέντευξης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News. Kαθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στη σύγκρουση που ξεκίνησε είτε με υπουργούς, είτε με βουλευτές είτε με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και είναι χαρακτηριστική η φράση του “όταν λέμε απελευθέρωση, εννοούμε απελευθέρωση χωρίς προσχήματα και πληθυσμιακά τεχνάσματα”. Ο κ. Ραγκούσης (που ανήκει στη χορεία των «μεταρρυθμιστών» της κυβέρνησης Παπανδρέου) στέλνει μηνύματα πρωτίστως στον πρωθυπουργό αλλά και σε υπουργούς όπως στους διαδόχους του Ρέππα – Καστανίδη, στους ιδιοκτήτες ταξί, όπως και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάννης Ραγκούσης μιλά και πάλι σκληρά εναντίον όσων εκπροσωπούν τη «σκοτεινή πλευρά» της μεταπολίτευσης όπως την αποκαλεί, προβλέποντας το πολιτικό της τέλος. «Η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης καθώς απέρχεται ανθίσταται και οξύνει. Αλλά απέρχεται» λέει με νόημα… Παρά το ότι η συνέντευξη δόθηκε σε «νεκρό πολιτικά» χρόνο, οι αντιδράσεις αναμένονται οσονούπω…

Ο κ. Ραγκούσης:
Για το θέμα των ταξί
1. Παραδέχεται ανοικτά ότι υπήρξαν διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης. «Ασφαλώς, θα ήμουν ο τελευταίος που θα προσπαθούσα να συγκαλύψω ότι όντως καταγράφηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράζουν συχνά θεμελιώδεις διαφορές για πολιτικές αξίες και ιεραρχήσεις» λέει στοχεύοντας ευθέως τον προκάτοχο του Δημήτρη Ρέππα. Για να μην μείνουν αμφιβολίες ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ότι αυτές οι διαφωνίες «εκφράζουν και μια διαφοροποίηση ανάμεσα σε δυο διαφορετικές πολιτικές γενιές».
2. Υπενθυμίζει ότι το θέμα αυτό δεν συνιστά προσωπική του πολιτική, αλλά «κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης μας, προγραμματική μας δέσμευση και πάνω απ΄ όλα εθνική ανάγκη για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση, την τόνωση της απασχόλησης και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».
3. Επικαλείται την φωνή της κοινωνίας που «αξιώνει την σύγκρουση με κάθε κατεστημένο άδικων προνομίων με κάθε ολιγαρχική νοοτροπία». Υποστηρίζει ότι ο κόσμος του τουρισμού, «που υπέστη τις συνέπειες απαράδεκτων ενεργειών των ιδιοκτητών ταξί, ο οποίος αντί να ζητήσει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς από εμάς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αξίωσε επιτέλους κυριολεκτική απελευθέρωση».
4. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν το πολιτικό σύστημα δεν ακούσει αυτή τη φωνή θα χάσει. «Στη δημοκρατία όταν το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να εκφράσει την κοινωνία αυτό που αλλάζει δεν είναι η κοινωνία και οι απαιτήσεις της, είναι το κομματικό σύστημα και το προσωπικό που το εκπροσωπεί». Περιγράφει μάλιστα την «μάχη» της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων ως την «πολιτική μάχη της γενιάς μας».
5. Υπενθυμίζει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νόμο που ψήφισαν στις 2 Ιουλίου για την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων. «Άρα είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι το άνοιγμα του επαγγέλματος του ταξί μέσα στο καλοκαίρι δεν ήταν προσωπική μου απόφαση, αλλά ρητή πρόβλεψη του νόμου που υπερψηφίστηκε στη Βουλή» λέει και τα ρίχνει πάλι στον προκάτοχο του: «Ένας νόμος ο οποίος προβλέπει απελευθέρωση και όχι προστασία κάποιων σημερινών αδικαιολόγητων προνομιών».
6. Για το τι θα περιλαμβάνει ο νόμος απελευθέρωσης του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ο Γιάννης Ραγκούσης επαναλαμβάνει: «Όταν λέμε απελευθέρωση εννοούμε απελευθέρωση. Με κανόνες, διαφάνεια και δικαιοσύνη, κανόνες όμως απελευθέρωσης και όχι προσχήματα ή πληθυσμιακά τεχνάσματα, όπως ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί, για να μην αλλάξει τίποτα.
Και περιγράφει το πλαίσιο που θα καταθέσει τέλη του μήνα:
Α- Υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος που είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση, ανάπτυξη που απαιτεί αναβαθμισμένες υπηρεσίες ταξί αλλά και νέες μορφές υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο τουρισμός.
Β. Καθεστώς μηδενικής ανοχής στη φοροδιαφυγή – που είναι όρος δημοσιονομικής επιβίωσης της χώρας.
Γ. Κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, ίσες ευκαιρίες για όλους, όχι κρατική προστασία άδικων προνομίων.
Για τον εκλογικό νόμο
Απέναντι στις πληροφορίες που θέλουν τον νέο υπουργό Εσωτερικών να σκέπτεται αλλαγή του γερμανικού μοντέλου στον εκλογικό νόμο με ολιγοεδρικές και όχι μονοεδρικές περιφέρειες, ο κ. Ραγκούσης θυμίζει: «Η πρόταση μας για το εκλογικό σύστημα που κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί προεκλογικά και μετεκλογικά, από τον πρωθυπουργό και όλους μας και αποτελεί κορυφαία δέσμευσή μας, θέλει να θωρακίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος και να οικοδομήσει εκ του μηδενός μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία». Προσθέτει μάλιστα με νόημα πως «το περίφημο «βαρέλι» μέσα στο οποίο πέφτουν οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάψει να είναι ο «Πύθος των Δαναήδων» μόνον όταν θα χτυπήσουμε «την ρίζα της συμφοράς». Και αυτή είναι το πελατειακό κράτος, ένα κομματικό σύστημα βολεμένο στον κρατισμό και καθηλωμένο από μικρά και μεγάλα ολιγαρχικά συμφέροντα και συντεχνιακές νοοτροπίες».
Για εσωτερικά μαχαιρώματα
«Δεν νιώθω ότι έχω αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς ούτε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ούτε με τις πολιτικές κανόνων και όχι εξαιρέσεων που ασκήσαμε στο υπουργείο Εσωτερικών. Ούτε στις ευρωεκλογές , ούτε στις εθνικές εκλογές, ούτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι μοναδικοί ανοικτοί λογαριασμοί που εγώ έχω, όπως και κάθε μέλος αυτής της κυβέρνησης, είναι με τα αδυσώπητα προβλήματα που είναι αντιμέτωπη η κοινωνία και θα είναι αύριο τα παιδιά μας.
Για τον Αντώνη Σαμαρά
«Δυστυχώς ο κ. Σαμαράς προσωποποιεί με τον πιο αυθεντικό τρόπο την πελατειακή και συντεχνιακή αντίληψη της πολιτικής» υποστηρίζει. Προσθέτει δε ότι «χωρίς την κάλυψη και την ενθάρρυνση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποτέ δεν θα μπορούσε ο πρόσφατα διορισμένος από τον κ. Σαμαρά επικεφαλής του συνδικαλιστικού της Νέας Δημοκρατίας να αθετήσει τη συμφωνία διαλόγου στην οποία οι ιδιοκτήτες είχαν καταλήξει με το υπουργείο» αναφέρει.
Για πρόωρες εκλογές και για στάση κυβερνητικών παραγόντων
«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι φοβικές και ενοχικές προσεγγίσεις και η αναξιοπρεπής υπεκφυγή ότι η τρόικα μας επιβάλλει αυτά που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οφείλουμε να κάνουμε για να πάψουμε να είμαστε μια ελλειμματική, κατάχρεη και άρα εξαρτημένη χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας» τονίζει και τάσσεται κατά των εκλογών: «Η διάσωση και η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας περνάει από το ανηφορικό και δύσκολο δρόμο που βαδίζουμε και ο οποίος προφανώς δεν πρόκειται να ανακοπεί ή να αλλάξει από τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και την επομένη ημέρα ο ανήφορος θα είναι εκεί, απλώς εμείς θα έχουμε χάσει χρόνο και δυνάμεις. Αρα απαιτείται ένταση της προσπάθειας, πίστη και ευλαβική προσήλωση στους εθνικούς στόχους και όχι εκλογές».
Για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
«Είναι προφανής μια διαρκώς κλιμακούμενη δυσαρμονία μεταξύ της κοινωνικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας και της σημερινής της ηγεσίας. Απέναντι στην παρωχημένη συντεχνιακή πολιτική του κ. Σαμαρά υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που πρόσκεινται παραδοσιακά στο χώρο της κεντροδεξιάς που επιτέλους ζητούν την μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή που θα αφήσει πίσω την σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης. Και με αυτές τις δυνάμεις «συνομιλούμε» και οφείλουμε να «συνομιλούμε» διαρκώς».

πηγή:iefimerida.gr via kartesios
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Διαβάζω τους:

Δημοφιλείς αναρτήσεις