Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Η (πιθανή) θυσία του Ευ. Βενιζέλου...

«Ανέλαβα μία ευθύνη, μία δυσβάστακτη ευθύνη χωρίς να το επιθυμώ ή να το επιδιώκω και, προκειμένου να φέρω σε πέρας αυτή την αποστολή που την θεωρώ εθνική, έχω κατά πάσα πιθανότητα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική μου προοπτική». Η χθεσινή αιφνίδια αναφορά του Ευάγγελου
Βενιζέλου στην προσωπική-πολιτική του θυσία πυροδότησε νέες συζητήσεις εντός κι εκτός κυβερνώντος κόμματος για το πόσο αναπότρεπτες και σύντομες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών επέλεξε την παραπάνω φράση προκειμένου να απαντήσει στην σφοδρή κριτική της ΝΔ για τη «σπουδή» του να συμφωνήσει με τη Φινλανδία στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά για να συμμετάσχει στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα. Χρέωσε δε, αυτή την κριτική στην επιλογή –όπως είπε– του Αντώνη Σαμαρά «να έλθουν τα πράγματα έτσι ώστε να γίνει πρωθυπουργός».

Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση. Η δεύτερη, θέλει τον κ. Βενιζέλο «βαθύτατα προβληματισμένο» έως θορυβημένο από την τροπή που πήρε η «υπόθεση Φινλανδία» για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι ανέδειξε το πόσο επισφαλής είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για την Ελλάδα («στον αέρα», σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία) στην οποία πόνταρε επικοινωνιακά η κυβέρνηση για να πείσει ότι «η χρεοκοπία αποφεύχθηκε» επειδή «διαπραγματεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο το δεύτερο δάνειο».

Δεύτερον, διότι την επίμαχη συμφωνία τη χρεώνεται εξολοκλήρου ο ίδιος, χωρίς να έχει πείσει –ακόμη– για την ορθότητα της επιλογής του να αποδεχθεί το φινλανδικό αίτημα αντί να το παραπέμψει στο Eurogroup ή στους ευρωπαίους ηγέτες που πήραν και την απόφαση για την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Η φθορά και οι κάλπες

Σύμφωνα με συνομιλητές του υπουργού, η τροπή που πήρε αυτό το θέμα επιβεβαίωσε τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν ακουστεί την επομένη του ανασχηματισμού, ότι δηλαδή πολύ σύντομα ο κ. Βενιζέλος θα γινόταν «μέρος του προβλήματος» και θα έχανε το πολιτικό κεφάλαιο που είχε συσσωρεύσει τους προηγούμενους μετεκλογικούς μήνες.

Κατά τους ίδιους, το «νούμερο δύο» της κυβέρνησης «ούτε συμμερίσθηκε ούτε συμμερίζεται» απόψεις πρωθυπουργικών συνεργατών ότι πρέπει να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές «πάση θυσία». Αντιθέτως, λένε, «βλέπει κάλπες» και μάλιστα σύντομα,  πριν την εκπνοή του έτους και πριν δείξουν οι δημοσκοπήσεις ότι η ΝΔ «κλείδωσε» αυτοδυναμία.

Αυτή την άποψη φέρεται να την μετέφερε προσφάτως και στον κ. Παπανδρέου, με την επισήμανση ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε έναν-δυο κρίσιμους τομείς (για παράδειγμα απασχόληση, επενδύσεις) και ένα καλό, σχετικά, αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να προκύψει εκλογικό διακύβευμα και να αποτραπεί μία σαρωτική ήττα του ΠΑΣΟΚ.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή αναφορά στην δική του «κατά πάσα πιθανότητα θυσία» ερμηνεύεται ως ηχηρό μήνυμα. Ότι δεν θα επιτρέψει η «πιθανότητα» να γίνει «βεβαιότητα».

«Ερασιτεχνισμοί και ανεπάρκεια»

Από την πλευρά της ΝΔ δεν είναι τυχαία η επιλογή της ηγεσίας της να στοχοποιήσει τον κ. Βενιζέλο και να τον εντάξει στο «κάδρο» της κρίσης. Με αφορμή την επιστολή του προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους με την οποία τους ζητά να φρενάρουν τα αιτήματα χωρών για εγγυήσεις της Ελλάδας, τα οποία προέκυψαν μετά την περίφημη συμφωνία μες την Φινλανδία, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης προέβη στην εξής σκληρή και ειρωνική δήλωση: «Οι ερασιτεχνισμοί του κ. Βενιζέλου κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα θετικά σημεία της απόφασης της 21ης Ιουλίου. Ζητά εκ των υστέρων από τους ευρωπαίους να παρέμβουν για να ακυρώσουν αυτό που ο ίδιος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες. Δηλαδή, τους εκλιπαρεί να ακυρώσουν τη γκάφα του. Ο κ. Βενιζέλος έχει αυτοπαγιδευτεί. Δυστυχώς, η δική του ανεπάρκεια κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Οσο για τα περί θυσίας, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρομοίαζαν τη χθεσινή αναφορά του υπουργού μ΄εκείνη... του Βύρωνα Πολύδωρα από την Κατεχάκη «αγγαρεία κάνω, ποινή εκτίω».

capital
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις