Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές ...

Τα βιβλία που λείπουν (και, Άννα, όχι να ζητάς και συγγνώμη, όχι να αναλαμβάνεις και ευθύνες που δεν σου αναλογούν, έχει και η ευθιξία τα όριά της) είναι κάτι σαν τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα της σχολικής σαιζόν. Απλά επειδή αναλογικά είναι κάπως περισσότερα (από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο έτοιμοι είναι μόνο οι 15, στα Γυμνάσια από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνο οι πέντε, στο Λύκειο από τους 207 τίτλους έτοιμοι είναι οι 13, ενώ για την τεχνική εκπαίδευση, από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26), σωστότερο είναι να πούμε πως είναι σαν να ξεκίνησε το πρωτάθλημα μόνο με τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα, που θα παίζουν διαρκώς μεταξύ τους μέσα έξω μέχρι να διευκρινιστεί ποιές θα είναι οι υπόλοιπες 14 ομάδες που θα συμμετάσχουν. Η Νοva πάντως με επίσημη ανακοίνωση διέψευσε ότι τα σχολεία άνοιξαν παρά την έλλειψη βιβλίων, κατόπιν δικής της απειλής για ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας που περιλαμβάνεται στη σύμβασή της με το Υπουργείο Παιδείας.
Το παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι πως δεν υφίσταται σχολικός τουρισμός και άρα δεν πρόκειται να δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα το μοναδικό αποκούμπι της χώρας αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ό,τι δεν βλάπτει τον τουρισμό είναι κάτι που αντέχεται και εν πάση περιπτώσει κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί πρωταρχικής σημασίας. Το άνοιγμα της αγοράς των ταξί, το άνοιγμα της αγοράς των φορτηγών, αυτά είναι τα ζητήματα που καθορίζουν αν μια κοινωνία νοσεί ή θάλλει, αυτά είναι τα ζητήματα που πάντοτε έκαιγαν τους Έλληνες.

 Όχι αν τα παιδιά τους πάνε σε σχολεία που έχουν βιβλία. Παρά ταύτα ο επαγγελματίας πρωθυπουργογιός τα πήρε στο κρανίο όταν οι επαγγελματίες φοιτητοπατέρες του φώναξαν στη συνδιάσκεψη συνθήματα για παιδεία δημόσια και δωρεάν. Τα πήρε και τους εξήγησε πως πρέπει να σταματήσουν να υπερασπίζονται το παλιό χρεοκοπημένο μοντέλο και πως αυτός, η κυβέρνησή του, η Άννα του, αυτός κάνει όσα πρέπει για να υπάρχει αληθινή δημόσια και δωρεάν παιδεία (με ή χωρίς σχολικά βιβλία, μην κολλάμε στις παρωχημένες τυπικότητες την εποχή των ίντερνετς και των Α4).

Παρόλη λοιπόν την μεταρρυθμιστική κόπωση υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματώνονται, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι η κυβέρνηση αυτή ξεβολεύει την κοινωνία, αλλάζει τις σάπιες της δομές. Έτσι, δίπλα στην υπόθεση με τα σχολικά βιβλία στέκεται επάξια η υπόθεση με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Στο παλιό μεταπολιτευτικό μοντέλο θα υπήρχε μια θεσμοτυφία, μια αυτοσυγκράτηση του ελεγχόμενου που δεν θα διαολόστελνε τον ελεγκτή του, μολονότι πολύ θα το επιθυμούσε.

Ε, αυτά τελείωσαν, οι θεσμοί υπάρχουν για να υπηρετούν την επίσημη κυβερνητική αλήθεια, όχι για να λένε τα δικά τους. Τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο δεν θα τον αμφισβητεί κανείς. Θυσιάζει που θυσιάζει το πολιτικό του μέλλον, ας τον αφήσουμε τουλάχιστον να το θυσιάσει με τρόπο σινατρικό, ή μάλλον σινατρικό χωρίς καν τα few regrets του τραγουδιού. Ιt's his way or the highway.

Επειδή ετοιμάζω πρόταση να πάρω τις μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ώστε να επαναφέρω τον Παναθηναϊκό στο δρόμο της ευρωπαϊκής καταξίωσης (που χρονολογείται από την εποχή της δραχμής, σημάδι αν μη τι άλλο ευοίωνο για το μέλλον της ομάδας από την επόμενη αγωνιστική περίοδο), πρέπει να κλείσω. Όχι όμως προτού καταθέσω το τεράστιο ρισπέκτ μου για τον Γαληνό Μπρη, Εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, που αμφιβάλλει για το ατύχημα του Κεντέρη και της Θάνου. Γιατί πέραν από τους λαϊκισμούς, έτσι είναι, για τίποτα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σε αυτήν τη κωλοζωή.

old-boy
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις