Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Σύνοδος Κορυφής Ασφάλειας των bloggers

Η 3η Σύνοδος Κορυφής Ασφάλειας των bloggers, διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη, εστιάζοντας στον cyber-ακτιβισμό και στον cyber-πόλεμο, καθώς επίσης και στους νέους κινδύνους για τους χρήστες του διαδικτύου. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κινήθηκε γύρω από τα πιό πρόσφατα παραδείγματα,
 τη διεθνή συνεργασία και τα όρια αυτών των ενεργειών στο Web. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στις νέες τάσεις για το 2011 και το νομικό πλαίσιο ενάντια σε αυτόν τον τύπο δραστηριότητας στο Web.
Η φετινή Σύνοδος ασφάλειας διοργανώθηκε από την Panda Security, την Cloud Security εταιρία, και αποτέλεσε μία από τις κύριες εκδηλώσεις των bloggers παγκοσμίως, αφού συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ειδικοί της τεχνολογίας και των υπολογιστών.
Εντυπωσιακό είναι ότι η Σύνοδος φιλοξένησε πολύ γνωστούς ομιλητές και δημοσιογράφους όπως τους Enrique Dans, Chema Alonso και Rubén Santamarta, καθώς επίσης και τους Elinor Mills και Bob McMillan, δύο εξέχοντες δημοσιογράφους των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην πληροφορική. Όλοι τους συμφώνησαν και υπογράμμισαν τη σημασία αυτών των συντονισμένων παγκόσμιων επιθέσεων στους διεθνείς οργανισμούς.


Cyber-ακτιβισμός: Διαμαρτυρίες μέσω InternetΗ 3η Σύνοδος Κορυφής Ασφάλειας των Blogger ξεκίνησε με την ομιλία του Enrique Dans, πασίγνωστου blogger και καθηγητή του IE Business School, η οποία επικεντρώθηκε στο ρόλο του cyber-ακτιβισμού στις πρόσφατες επαναστάσεις όπως εκείνες στο Ιράν, την Τυνησία ή την Αίγυπτο. Ο ομιλητής επέμεινε επίσης στην έννοια που τα κοινωνικά μέσα έχουν πάρει στη διάλυση των εμποδίων του ακτιβισμού λέγοντας «μπορείτε απλά να δεχτείτε ένα μήνυμα και να θεωρήσετε ότι είστε ήδη μέρος ενός κινήματος cyber-ακτιβισμού».


Όπως και στα πρόσφατα γεγονότα του WikiLeaks και των Web επιθέσεων για την υπεράσπιση του Julian Assange, ο Enrique Dans εξήγησε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε φαινόμενα όπως το WikiLeak. Στο μέλλον οποιοσδήποτε θα είναι ικανός να δημοσιοποιήσει ανάλογες πληροφορίες μέσα από ένα website, όσο μολυσμένες κι αν είναι αυτές».


Ο Bob McMillan, επιφανής δημοσιογράφος από το Σαν Φρανσίσκο, για θέματα ασφάλειας των υπολογιστικών συστημάτων δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, «το WikiLeaks είναι τόσο σημαντικό όσο και η γνωστή εφημερίδα The New York Times». «Το WikiLeaks βοήθησε αυτούς που ήθελαν να ξεσκεπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες και όσους πίστευαν ότι θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας, αμέσως μετά την απαγόρευση της υπηρεσίας, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίων του Assange, ακόμα κι αν αυτά τα παραδείγματα του cyber-ακτιβισμού μπορούν να φανούν νόμιμα σε σας».


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία προέδρευε ο Josu Franco, Corporate Strategy Director της Panda Security, ο Elinor Mills, αρχισυντάκτης του CNET News σε θέματα ασφάλειας με 20ετή και πλέον εμπειρία στον τομέα ασφάλειας, τόνισε ότι «οι άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει τις συνεστιάσεις με τους γείτονές τους, με εργαλεία βασισμένα στο Internet».


Ο Chema Alonso, μηχανικός του URJC University Computer Engineer, με μεταπτυχιακό στα πληροφοριακά συστήματα και συντάκτης του blog “Un Informático en el Lado del Mal”, συμπλήρωσε ότι «η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει τον τρόπο που εκφράζονται οι άνθρωποι και τώρα δεν είναι πια αναγκαίο να συγκεντρώσεις 3 εκατομμύρια ανθρώπους προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή». O Rubén Santamarta, ερευνητής της πληροφορικής με δεκαετή εμπειρία στην εφαρμοσμένη μηχανική, αλλά και στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, δήλωσε ότι «ο cyber-ακτιβισμός γεννήθηκε από την κατάσταση στην οποία ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο».


Σε ερώτηση που τέθηκε από το κοινό αναφορικά με τη νομιμότητα του cyber-ακτιβισμού, σε σχέση με την προφανή νομιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτόν, ο Santamarta απάντησε: «Οι χρήστες επιθυμούν την ειλικρίνεια, και αυτό είναι το κλειδί του WikiLeaks». «Το ανησυχητικό είναι η έλλειψη αντίδρασης που υπάρχει από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν μέσω του WikiLeaks» .


Cyber-πόλεμος: Πραγματικότητα σε αντιπαράθεση με τον εντυπωσιασμό
Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής συζήτησαν μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα του cyber-πολέμου, όπως οι υποτιθέμενες επιθέσεις απευθυνόμενες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν χρησιμοποιώντας το Trojan Stuxnet, καθώς επίσης και το Operation Aurora, με τις επιθέσεις στο Google από την Κίνα προκειμένου να κλαπούν τα εταιρικά μυστικά.


Οι Elinor Mills και Bob McMillan ομόφωνα επισήμαναν ότι ο όρος «cyber-πόλεμος» ήταν πολύ υπερβολικός σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πραγματικές διαστάσεις του cyber-πολέμου και είναι εύκολο να τον μπερδεύουμε με την κατασκοπία ή ακόμη και το cyber-έγκλημα» εξήγησε ο Elinor Mills. Ο Bob McMillan πρόσθεσε ότι «Παρότι ο Stuxnet χρησιμοποιήθηκε ως cyber-όπλο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μπει βαθιά στον cyber-πόλεμο. Αν υπήρχε πραγματικά ο cyber-πόλεμος, θα ήταν σε παγκόσμια κλίμακα, όπως οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι του 2ου αιώνα».


Παρ’ όλα αυτά ο Rubén Santamarta επέμεινε ότι η ιδέα του φαινομένου του cyber-πολέμου βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και πιθανά θα γίνει πραγματικότητα σε μια δεκαετία. «Μιλάμε για έναν πόλεμο χωρίς στρατό. Είναι ένας πόλεμος τέταρτης γενιάς στον οποίο είναι πιθανό να καταστρέψεις μια χώρα χωρίς να εισβάλεις καν σε αυτήν με στρατιώτες. Μια χώρα μπορεί να έχει έναν πόλεμο ελεγχόμενο μέσω του Internet ακόμη και πριν να κηρύξει τον πόλεμο σε μία άλλη».


Ο Santamarta εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι “δεν είναι επιθυμία του καθενός να πραγματοποιεί επιθέσεις όπως αυτές». Στο τέλος, ο Chema Alonso δήλωσε ξεκάθαρα ότι «Ευτυχώς που προς το παρόν, οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν επιθέσεις ή άλλες ενέργειες στο Internet είναι πολύ λίγοι και πρέπει να είναι εξαιρετικοί γνώστες του αντικειμένου».


Περισσότερες πληροφορίες για την 3η Σύνοδο Κορυφής Ασφάλειας των Blogger είναι διαθέσιμες στις διευθύνσεις http://www.securitybloggersummit.com/

http://24newslines.blogspot.com/2011/02/cyber-cyber-3.html#ixzz1Dct1ijWl
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις