Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η μυστική συνταγή της Coca-Cola «βρέθηκε σε παλιό χειρόγραφο σημείωμα»

Ατλάντα
Έπειτα από 125 χρόνια απόλυτης μυστικότητας, η συνταγή του δημοφιλέστερου αναψυκτικού στον κόσμο μπορεί και να βγήκε στη φόρα: αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή υποστηρίζει ότι βρήκε τη μυστική φόρμουλα σε χειρόγραφο σημείωμα που εμφανίστηκε πριν από 32 χρόνια σε τοπική αμερικανική εφημερίδα.


Οι παραγωγοί της εκπομπής This American Life ζήτησαν από ειδικούς και απλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν το ποτό που αναπαρήγαγαν, και πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι η γεύση ήταν σχεδόν ίδια με της σημερινής Coca-Cola.


O ραδιοσταθμός διευκρίνισε πάντως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν διαφορές.


Η συνταγή για τη μυστική γεύση «Merchandise 7X» του αναψυκτικού, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κόλιαντρο, μοσχοκάρυδο και αιθέρια έλαια λεμονιού και πορτοκαλιού, δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο της εκπομπής, ο οποίος όμως δεν είναι προσβάσιμος την Τρίτη.


Η φόρμουλα αναδημοσιεύεται πάντως από το περιοδικό Time.


Η Coca-Cola Company αρνήθηκε ότι η συνταγή είναι αληθινή.


Σημειωματάριο


Οι υπεύθυνοι της ραδιοφωνικής εκπομπής έτυχε να διαβάσουν ένα άρθρο για την ιστορία του αναψυκτικού σε ένα παλιό φύλλο της ελάχιστα γνωστής εφημερίδας Atlanta Journal-Constitution (στην Ατλάντα έχει την έδρα της η Coca-Cola Company).


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1979 και, από ό,τι φαίνεται, δεν τράβηξε τότε την προσοχή που του άξιζε: Οι υπεύθυνοι του This American Life υποστηρίζουν ότι η φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο ως εικονογράφηση δείχνει ένα αντίγραφο της πρωτότυπης συνταγής του Τζον Πέμπερτον.


Ο Πέμπερτον, φαρμακοποιός και βετεράνος του εμφυλίου που είχε εθιστεί στη μορφίνη, σκέφτηκε να ξεπεράσει μόνος του το πρόβλημά του με ένα αλκοολούχο ποτό που περιείχε κρασί από κόκα και χυμό από τον καρπό του φυτού κόλα.


Όταν η Ατλάντα επέβαλε ποτοαπαγόρευση το 1886, ο Πέμπερτον άλλαξε τη συνταγή του, ονόμασε το ποτό Coca-Cola και άρχισε να το διαθέτει μέσω φαρμακείων.


Η φόρμουλα αγοράστηκε το 1889 από τον Άσα Κάντλερ, που έγινε πρόεδρος της Coca-Cola Company και αντιλήφθηκε αμέσως ότι η συνταγή θα ήταν το μεγάλο εταιρικό μυστικό. Επέμεινε ότι κανείς δεν έπρεπε να αντιγράψει τη συνταγή σε χαρτί και αφαίρεσε μάλιστα όλες τις ετικέτες από τις φιάλες με τις πρώτες ύλες.


Φαίνεται όμως ότι ήταν ήδη αργά: ένας γνωστός του Πέμπερτον, και φίλος του δημοσιογράφου της Atlanta Journal-Constitution, είχε αντιγράψει τη φόρμουλα σε ένα προσωπικό, δερματόδετο σημειωματάριο με συνταγές για φάρμακα και αλοιφές.


Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική εκπομπή, το πολύτιμο σημειωματάριο ανήκει σήμερα στη χήρα του αρχικού ιδιοκτήτη στην Ατλάντα.


Τώρα βρίσκεται πλέον σε χρηματοκιβώτιο.

Newsroom ΔΟΛ
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις