Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Και ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει...

Παράξενο αλλά αληθινό, γράφει ο αρθρογράφος Thomas Fricke στην Financial Times Deutschland. “Κανένας δεν κέρδισε περισσότερα από την κρίση από την Γερμανική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και το ήδη μαζεμένο κέρδος των 10 δις ευρώ θα πρέπει να καθησυχάσει τους αμφισβητίες.
Μπορεί οι Έλληνες να φημίζονται για τους θεατρινισμούς τους αλλά και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω όταν κλαίγονται για τον πόνο του Γερμανού φορολογούμενου που πρέπει να πληρώσει για την Ελλάδα. Αυτός ο πόνος, είναι ένας πόνος φάντασμα. Μέχρι σήμερα μόνο οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα με το ΦΠΑ στο 23% κάτω από την πίεση της Άνκελα Μέρκελ. Οι Γερμανοί έχουν το ΦΠΑ στο 19% και ο κυβερνητικός συνασπισμός ετοιμάζεται για μείωση των φόρων, όχι για αύξηση”.

Στη συνέχεια ο Fricke αναλύει σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, τον τρόπο που η Γερμανία ενώ κρατάει το “μαστίγιο” για το Ελληνικό χρέος και την μη πλήρη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, μετράει ήδη τα μεγαλύτερα κέρδη. “Οι Γερμανοί δεν έχουν πληρώσει ακόμη τίποτα. Αντιθέτως έχουμε αποκομίσει το μεγαλύτερο κέρδος από οποιονδήποτε άλλο. Οι Έλληνες πήραν το 2010 μέσω του πακέτου ενίσχυσης 110 δις ευρώ για να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και θα πληρώσουν τόκο. Λόγω του πανικού που γίνεται ανεξέλεγκτος, κανείς δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα αλλά κι αυτό ακόμη σημαίνει κέρδος για τη Γερμανία αφού οι επενδυτές στρέφονται προς τα “σίγουρα” γερμανικά ομόλογα. Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί. Τα γερμανικά κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 500 εκ. Ευρώ- ή 157 ευρώ για κάθε αναγνώστη της Bild. Η Γερμανία κερδίζει και λόγω της συμμετοχής της στην ΕΚΤ, που πούλησε ομόλογα στην Ελλάδα ενώ καθώς η ελληνική κρίση πίεσε το ευρώ προσέφερε σημαντικά εμπορικά πλεονεκτήματα στη Γερμανία. Όλα αυτά σημαίνουν ήδη ένα κέρδος 10 δις ευρώ για το Γερμανικό ταμείο”.

“Η συμμετοχή της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (22 δις Ευρώ) αφορά μόνον μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, και όχι παροχή κεφαλαίων. Ακόμα και αν η Ελλάδα καταρρεύσει, η Γερμανία θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και θα έχει κρατήσει το κέρδος που θα έχει προκύψει μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας.”

Aκολούθως ο Γερμανός αρθρογράφος δίνει κάποιες συμβουλές προς τους αυστηρούς του Ελληνικού προβλήματος: “Στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση φέρνει σε ακόμη χειρότερο σημείο την Ελλάδα,-γράφει ο Fricke- και αυτό είναι κάτι που πρέπει ο κύριος Σόιμπλε να το αποκαλύψεις στους αναγνώστες της Bild και στο κόμμα των Φιλελευθέρων”.

Για να καταλήξει: “Η αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας εναπόκειται στη προθυμία χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα. Μόνον έτσι θα καθησυχαστούν οι αγορές και θα δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. Η Γερμανία, μπορεί να βοηθήσει, προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση”.


lifo
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις