Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Έχετε γεια, βρυσούλες...

Φοροκαταιγίδα έρχεται για τους μισθωτούς με τη μείωση του αφο­ρολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με την εισήγηση, το μέτρο ισχύει αναδρομικά και προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα αφορά τους... συνταξιούχους.
Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί μείωση του αφορολόγη­του ορίου εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπε­δα των 6.000 ή 8.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, σενάρια που κυκλοφορούν στην πιάτσα κάνουν λόγο για την αύξηση παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις.

Πιθανότερη θεωρείται η μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, ποσό που είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Το σχέ­διο που εξετάζεται, προβλέπει την επιβολή φορολογικού συ­ντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τις 12.000 ευρώ.

Τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει ανα­δρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Ωστόσο την πρώτη ψυχρολουσία των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011, με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο.

Για τους μισθωτούς οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους, θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που θα θιγούν πε­ρισσότερο είναι μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000 -12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για τη μείωση του αφορολό­γητου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας οι φοροεπιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους θα φθάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για κατάργηση του αφο­ρολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το 2008 από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Ίσοι» προς τα κάτω

Στο επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα υποχωρήσουν και οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μετά την περικο­πή όλων των επιδομάτων τους, πλην των οικογενειακών βαρών, που απο­φάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα θεσμοθετηθεί με το νέο ενιαίο μι­σθολόγιο.

Οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου, των οποίων οι αποδοχές σή­μερα υπερβαίνουν τις 2.500 ευρώ, θα υποστούν τις μεγα­λύτερες απώλειες: μπορεί να χάσουν από το 20% ως το 40% των αποδοχών τους λόγω της κατάργησης ή της ενσωμάτωσης των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μι­σθό, ενώ από 220 ως 440 ευρώ θα χάσουν ετησίως οι υπάλληλοι από την αναστολή καταβολής της ωρίμαν­σης. Τα ίδια ποσά θα απολέσουν από την απόφαση να καταβάλλουν ειδική εισφορά για τους ανέργους και από τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 8.000 ευρώ. Αν στις απώλειες αυτές προ­στεθούν και οι μειώσεις των μισθών που επήλθαν μετά τα μέ­τρα που ελήφθησαν το 2010, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα σε μία διετία έχασαν από 25% ως 35% του συνόλου του εισοδήματός τους.

Επίσης, το νέο πακέτο μέτρων οδηγεί σε δραστικές περικοπές των υψη­λών συντάξεων - άνω των 1.700 ευρώ -, αλλά και σε μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα καταιγίδα μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που αφορά την κοινωνική πολιτική, οδηγεί σε περικοπές ύψους 2,73 δισ. ευρώ το 2011 και συνολικά 6,5 δισ. ευρώ ως το 2015 από ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

topontiki




Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις