Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Γκαουλάιτερ*

Σε λίγες μέρες, άντε σε λίγες βδομάδες, ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος φέρει το επώνυμο Παπανδρέου (σήκω, Ανδρέα, να τον δεις...) θα μπορεί να υποδέχεται στο αεροδρόμιο τους γκαουλάιτερ της «τρόικας» και να τους λέει: " Ιδού η χώρα σας!"

Δεν είναι φανταστική εικόνα. Ούτε δημοσιογραφική υπερβολή. Είναι η νέα, τραγική πραγματικότητα, από έναν μοιραίο πρωθυπουργό. Την Παρασκευή παρέδωσε στην ξένη κατοχή και τα έσχατα απομεινάρια εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.Υποτάχτηκε για άλλη μια φορά.

Υπέγραψε νέο σύμφωνο παράδοσης, ακόμα πιο ντροπιαστικό και απ’ αυτό του επαίσχυντου, κατοχικού περυσινού Μνημονίου, προκειμένου να στέρξουν οι ξένες κατοχικές δυνάμεις, ελέω Γιώργου κατοχικές, να μας «προσφέρουν» το «Μνημόνιο 2», να εκταμιεύσουν την 5η δόση του «Μνημονίου 1».Η παράδοση της χώρας ολοκληρώθηκε!Απ’ τον αρχηγό του πάλαι ποτέ πατριωτικού Κινήματος!

Ανθύπατοι, κατ’ απαίτησιν της «τρόικας», τοποθετούνται στα υπουργεία, στους κρίσιμους οργανισμούς (όπως στον οργανισμό που θα κάνει τις αποκρατικοποιήσεις-ξεπουλήματα...).Διότι ναι, περί τοποτηρητών, γκαουλάιτερ, πρόκειται. Όσο κι αν ο πρωθυπουργός τούς βάφτισε «τεχνοκράτες-τεχνικούς συμβούλους».Στην ουσία θα είναι οι νέοι υπερυπουργοί. Αυτοί θα διοικούν τα υπουργεία, φιλιππινέζες θα είναι οι υπουργοί, οι οποίοι, απλώς θα διεκπεραιώνουν τις εντολές τους.Αυτοί θα κουμαντάρουν στο εξής.Δίχως τη δική τους έγκριση, ούτε ένα ευρώ δεν θα είναι δυνατό να εκταμιεύεται!

Σ’ αυτούς θα δίνουν αναφορά και ο Ραγκούσης και η Λούκα και ο Λοβέρδος και ο Βενιζέλος και ο Γερουλάνος κι ο Χρυσοχοΐδης και η Τίνα και οι άλλοι διορισμένοι απ’ τον Γιώργο υπουργοί!Αυτοί θα κανονίζουν και το τελευταίο ευρώ δανείου προς τους Έλληνες, στεγαστικού, καταναλωτικού, τα πάντα!
Παράδοση και ξεπούλημα!
«Ελάτε να γνωριστείτε με τον νέο σας προϊστάμενο, τον κύριο Ντίντριχ, που έρχεται από τη Γερμανία να βοηθήσει το κράτος».Κάπως έτσι σκέπτεται ο πρωθυπουργός το νέο κράτος που χτίζει με τη βοήθεια της «τρόικας», ζητώντας τεχνική υποστήριξη ευρωπαίων τεχνοκρατών.Τη συμφωνία έκλεισε με τον κ. Γιούνκερ στην τρίωρη συνάντηση που είχε μαζί του στο Λουξεμβούργο, όπου εκτός της βοήθειας των ξένων ο κ. Παπανδρέου εξασφάλισε και νέο επαχθές δάνειο ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ με δυσβάσταχτους όρους.

Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε μεγάλο θυμό, πέραν των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν ήταν που ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup και παρουσία του δήλωσε ότι η δημόσια διοίκηση είναι προβληματική και ότι γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε τη συνδρομή τεχνοκρατών (έτσι λένε... τους γκαουλάιτερ) από την Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει έντονα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο τους 16 που έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό διαφωνώντας με την πολιτική του Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά πολύ περισσότερους, και σίγουρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναμένεται να ξεσηκωθούν μόλις γίνει γνωστό τι ακριβώς περιλαμβάνει η νέα συμφωνία που έκλεισε ο κ. Παπανδρέου και η «τεχνική υποστήριξη» που ζήτησε από τους ξένους, οδηγώντας στην ουσία τη χώρα εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στα χρόνια του Όθωνα.

Το νέο δάνειο που θα συνάψει η χώρα μας με τους δανειστές της είναι χρεοκοπία γιατί βάζει τη χώρα στην γκιλοτίνα της ύφεσης, της ανεργίας και της άγριας λιτότητας για πάρα πολλά χρόνια. Στην ουσία μιλάμε για μια νέα εποχή όπου η χώρα θα επιβιώνει υπό δραματικές συνθήκες. Μεσαίωνα και Κατοχή θα θυμίζουν τα νέα μέτρα που ευελπιστεί η κυβέρνηση να περάσει δίχως να χυθεί αίμα.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η «τρόικα» (από κει πλέον τα μαθαίνουμε όλα όπως και με τα 50 δισ. από το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των δημοσίων επιχειρήσεων) το γράφει πολύ καθαρά: απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις με τη βοήθεια ξένων οίκων, φόροι και νέα επώδυνα μέτρα. Με άλλα λόγια, τα κεφάλια μέσα και χωρίς ανάσα για πολλά χρόνια.

Ταυτόχρονα, όπως παρατηρούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια των ξένων τεχνοκρατών(!) στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός στην ουσία αδειάζει τον αρμόδιο υπουργό για τη δημόσια διοίκηση, δείχνοντας καθαρά ότι δεν τον θεωρεί ικανό να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, αλλά και τον αντιπρόεδρό του που είναι ο... συντονιστής της γενικής εκποίησης. Και όχι μόνο αυτούς, αλλά και μια σειρά άλλων που λόγω πολιτικού κόστους δεν θέλουν να αναλάβουν και να προωθήσουν τις αλλαγές που επιζητούν οι πιστωτές μας, για τους οποίους προϋπόθεση για να προχωρήσουν στην εκταμίευση της 5ης δόσης του δάνειου αποτελεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου ως εγγύηση και για το νέο Μνημόνιο που καλείται να υπογράψει η χώρα.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, από Δευτέρα, είναι η συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, την Τρίτη συζήτηση στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας με διευρυμένη μορφή και αμέσως μετά συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και την Τετάρτη κανονική συνεδρίαση του Υπουργικού, όπου αναμένονται έπειτα απ’ όλα αυτά σφοδρές αντιδράσεις από τους υπουργούς. Αν όλα πάνε καλά, τότε το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή ως ένα ενιαίο άρθρο, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι εφαρμοστικοί νόμοι, ώστε να μπορεί να ψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και απ’ όσους θέλουν από την αντιπολίτευση (ιδίως από τη ΝΔ) να ψηφίσουν κάποια από τα μέτρα με τα οποία πιθανόν να συμφωνούν.

paron

*Ο Γκαουλάιτερ (γερμ. Gauleiter) ήταν, επί ναζιστικού καθεστώτος, ο επικεφαλής μιας διοικητικής περιφέρειας (Gau). Η λέξη παράγεται από το Gau (γερμ. Περιφέρεια, πληθ. Gaue) και το leiter (γερμ. ηγέτης, αρχηγός). Η διοικητική διαίρεση σε Γκάου υπηρχε από την εποχή του Μεσαίωνα στη Γερμανία, αλλά έκτοτε δε χρησιμοποιήθηκε εκ νέου, μέχρι το 1926, οπότε την επανέφερε σε χρήση, με σχετικό νομοθετικό διάταγμα, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ. Ο διοικητής ενός Γκάου διοριζόταν από το Κόμμα και είχε πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στο Γκάου που διοικούσε.
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις