Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ο ''κονσιλιέρε'' που ήθελε να γίνει Λιβάνης του Γιώργου...(μια μικρή ιστορία για τον Χάρη)

«H σχέση του Παπανδρέου με τον Παμπούκη είναι ένα διαρκές βαλς που συχνά οδηγούσε το Χάρη έξω από τον κύκλο του Γιώργου», έλεγε κάποτε ο Παύλος Γερουλάνος σχολιάζοντας τις προβληματικές σχέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης με τον πρωθυπουργό.
Από άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στα αρχές της δεκαετίας του '90, ο Χάρης Παμπούκης εξελίχθηκε τελικά σε έναν μάλλον επικριτή του Γιώργου Παπανδρέου και των επιλογών του. Και η παραίτησή του σήμερα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού βάζει πιθανότατα ( αν και στην πολιτκή δεν ξέρεις ποτέ) οριστικό τέλος σε μια προσωπική και πολιτική σχέση που πέρασε από σαράντα κύματα.

Το Χάρη Παμπούκη ο Γιώργος Παπανδρέου τον γνώρισε το 1992 όταν τον παρουσίασε η νύφη του, η γυναίκα του αδερφού του Αντρίκου, Μαριάνθη Παπανδρέου, αναθέτοντάς του να χειριστεί το πρόβλημα που είχε προκύψει με το οικογενειακό σπίτι των Παπανδρέου στο Παλαιό Ψυχικό. Όπως είναι γνωστό, λίγο νωρίτερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πουλήσει την κατοικία της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό που ανήκε στη μητέρα του, Σοφία Μινέικο, για να αγοράσει μαζί με τη Δήμητρα Λιάνη το οικόπεδο στην Εκάλη, στην οδό Αγράμπελης και για να κατασκευάσει στη συνέχεια την περίφημη «ροζ βίλα».

Στη συνέχεια, βρέθηκε διαθήκη της Σοφίας Μινέικο η οποία άφηνε το σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό στα εγγόνια της, και άρα η πράξη της αγοραπωλησίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν ήταν νομότυπη. Την εποχή εκείνη, ο Χάρης Παμπούκης συνδεόταν με μια φίλη της Μαριάνθης Παπανδρέου και έτσι βρέθηκε δικηγόρος της οικογενείας. Γρήγορα, η επαγγελματική σχέση εξελίχθηκε σε στενή, φιλική και πολιτική, σχέση και ο Χάρης Παμπούκης «προβιβάστηκε» σε άτυπο σύμβουλο του Γιώργου με μεγάλη επιρροή.

Έτσι, ο Χάρης Παμπούκης άρχισε να κάνει στενή παρέα με την Άντα και το Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τα αδέρφια του, Νίκο και Αντρίκο Παπανδρέου. Από την Άντα Παπανδρέου, άλλωστε, γνώρισε και την μέλλουσα συζυγό του, Ζωή Σαμούρκα, κόρη του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία και ιδρυτή του καφέ Bravo, Ευάγγελου Σαμούρκα. Η σχέση αυτή (πολλοί μιλάνε για προξενιό) οδήγησε το Χάρη και τη Ζωή στην εκκλησία με κουμπάρους την Άντα και το Γιώργο Παπανδρέου. Λίγο αργότερα, όταν ο πελαργός έφερε το πρώτο από τα δύο παιδιά του ζεύγους, νονοί ήταν το πρωθυπουργικό ζεύγος.

Το 1999, όταν ο Γιώργος ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, μετά την αποπομπή του Θεόδωρου Πάγκαλου από το υπουργείο λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν, ο Χάρης Παμπούκης τον ακολούθησε στη Βασιλίσσης Σοφίας ως γενικός γραμματέας του υπουργείου. Γρήγορα, φάνηκαν οι αδυναμίες του, το έλλειμμα οργάνωσης και η αδυναμία να συντονίσει τους υφισταμένους του. Φάνηκαν και οι υπόλοιπες αδυναμίες του: ένα υπερτροφικό ego και μια ακατάσχετη τάση να φαντασιώνεται τον εαυτό του στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών αφηγήσεων, καθώς και η εμμονή του ότι θα ήταν για το Γιώργο Παπανδρέου ότι ήταν για τον πατέρα του ο Αντώνης Λιβάνης. Στις αδυναμίες του προστέθηκαν και οι αντιδικίες και οι αντιζηλίες με τους υπόλοιπους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή τον Παύλο Γερουλάνο (ο οποίος τότε είχε το ρόλο του time manager του Γιώργου), τον Δημήτρη Δρούτσα, το Σταύρο Λαμπρινίδη και των υπόλοιπων beautiful people.

Σύντομα παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για να επιστρέψει στο δικηγορικό του γραφείο το οποίο μοιραζόταν με τον καθηγητή Νομικής, Σπύρο Φλογαΐτη, και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βασιλική Σιούτη. Μπορεί να γύρισε στη «μαχόμενη» δικηγορία, μαχόμενη είναι μάλλον σχήμα λόγου αφού υπήρξε δικηγόρος όλης σχεδόν της ελληνικής διαπλοκής, αλλά ουδέποτε εγκατέλειψε τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Το 2004, όταν ο Γιώργος εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατήλθε στις εκλογές του ίδιου έτους ως υποψήφιος πρωθυπουργός της πράσινης παράταξης, ο Χάρης Παμπούκης επέστρεψε στα παλιά του λημέρια. Ανέλαβε τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ (όπου βρήκε ένα χάος και άδεια ταμεία) και ταυτόχρονα ανέλαβε ένα ρόλο άτυπου συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας του 2004. Πολλοί σημερινοί υπουργοί αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ακόμα να λένε για τις απίστευτες σκηνές ανοργανωσιάς και χάους που έζησε τότε η Χαριλάου Τρικούπη αλλά και η Μαυρομιχάλη όπου βρισκόταν το επιτελείο του υποψήφιου πρωθυπουργού. 

Μετά την ήττα, απομακρύνθηκε και πάλι χωρίς ωστόσο να κόψει τους δεσμούς με το ζεύγος Παπανδρέου. Τη γέφυρα με τον Γιώργο την κρατούσε πάντα σε λειτουργία η στενή σχέση της Άντας Παπανδρέου με τη Ζωή Σαμούρκα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Χάρης Παμπούκης έβλεπε πάντα τη σχέση του με τον μελλοντικό πρωθυπουργό σαν ένα διπλό διαβατήριο για να διευρύνει το δικηγορικό του πελατολόγιο αλλά και να ικανοποιήσει τις αχαλίνωτες πολιτικές του φιλοδοξίες.

Λέγεται ότι παρέμεινε ως υπουργός συνομιλητής όλου του οικονομικού κατεστημένου στο οποίο μοίραζε απλόχερα υποσχέσεις χωρίς ωστόσο να είναι πάντοτε σε θέση να τις ικανοποιήσει. Λέγεται ακόμα ότι την περίοδο που υπήρξε υπουργός χάλασε λόγω τη γνωστής επιπολαιότητας του, πολλές σχέσεις με ισχυρούς παράγοντες τις οποίες είχε στήσει με μεγάλη προσπάθεια.

Το 2009, μετά τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου στις εκλογές, τοποθετήθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Επικρατείας και πίστεψε ότι επιτέλους θα εκπληρώσει το όνειρό του να ενσαρκώσει το ρόλο του Λιβάνη δίπλα στο Γιώργο. Γρήγορα, ξαναφάνηκαν οι αδυναμίες του με αποτέλεσμα γνωστός για το χιούμορ του βαρώνος του ΠΑΣΟΚ να πει το αμίμητο «ο Χάρης δεν μπορεί να συντονίσει τον εαυτό του, πως θα συντονίσει το υπουργικό συμβούλιο;»

Πολύ σύντομα, και μετά την σύγκρουση με το Γιάννη Ραγκούση, του απόσπασαν σιωπηρά τις αρμοδιότητες ως υπουργού Επικρατείας και τον άφησαν όπως λένε οι Γάλλοι «να κόβει τα χρυσάνθεμα». Την αποδυνάμωσή του την επέτεινε και το διαζύγιο με τη σύζυγό του, Ζωή Σαμούρκα, όταν η τελευταία αρνήθηκε όπως λέγεται να του αναθέσει την διανομή  της αμύθητης  περιουσίας του πατέρα της στους κληρονόμους του.

Για να εικονογραφήσουν κάποιοι τον υπερφίαλο χαρακτήρα του Χάρη Παμπούκη διηγούνται το εξής επεισόδιο: Κάποτε ο Παμπούκης επισκέφτηκε ως απεσταλμένος του Γιώργου Παπανδρέου, το συγχωρεμένο Χρήστο Λαμπράκη. Ο εκδότης τον δέχτηκε με τη γνωστή του ευγένεια στο γραφείο του και άρχισε η συζήτηση με γενικότητες. Κάποια στιγμή, ο Χάρης που ήξερε ότι ο Λαμπράκης μιλούσε τέλεια γαλλικά άρχισε να του μιλάει στη γλώσσα του Αστερίξ. Έκπληκτος ο Χρήστος Λαμπράκης προσπαθούσε να καταλάβει τι μύγα τσίμπησε το Χάρη και του μιλούσε Γαλλικά. Κοιτούσε αμήχανα δεξιά και αριστερά για να δει αν είχε μπει τρίτος στο γραφείο του. Και με απορία τον ρώτησε: «Γιατί κ. Παμπούκη μου μιλάτε στα γαλλικά;». «Για να μην μας ακούνε οι κοριοί της ΕΥΠ, κ. Πρόεδρε». Περιττεύει να αναφέρουμε τι γνώμη σχημάτισε έκτοτε ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης.


iefimerida
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις