Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Ο Στιβ Τζομπς με δικά του λόγια... (μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά του δείγματα σκέψης)

Για τη ζωή-«Το ότι σκέφτομαι πως σύντομα θα πεθάνω είναι το πιο σημαντικό όπλο που είχα ποτέ στα χέρια μου για να κάνω τις σημαντικές επιλογές στη ζωή μου. Καθώς σχεδόν όλα -οι έξωθεν προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβος, η ντροπή ή η αποτυχία- εξανεμίζονται μπροστά στο θάνατο, το μόνο αληθινά
σημαντικό πράγμα που μένει είναι η ζωή. Το να θυμάται κανείς ότι πρόκειται να πεθάνει είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να αποφύγει την παγίδα ότι έχει κάτι να χάσει. Είμαστε ήδη γυμνοί, δεν υπάρχει λόγος να μην ακολουθούμε την καρδιά μας».
Ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Στράτφορντ, 2005

Για τον Macintosh
«Δεν νομίζω πως έχω δουλέψει ποτέ ξανά τόσο σκληρά για κάτι, αλλά το να δουλεύω για τον Macintosh ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου -το ίδιο θα πουν και όλοι οι άλλοι που δούλεψαν για το Macintosh. Κανείς μας δεν ήθελε να τον παρουσιάσει στο τέλος γιατί αισθανόμασταν ότι μόλις φύγει από τα χέρια μας δεν θα μας ανήκει πια».
«Όταν τελικά τον παρουσιάσαμε στη συνέλευση των μετόχων, όλοι στο ακροατήριο σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν για πέντε λεπτά. Κανείς από την ομάδα δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είχαμε επιτέλους τελειώσει. Όλοι ξεσπάσαμε σε κλάματα».
Περιοδικό Playboy, 1985

Για τους πελάτες
«Τίποτα δεν μου φτιάχνει περισσότερο την ημέρα από το να λαμβάνω ένα email από κάποιον άγνωστο που μόλις αγόρασε ένα iPad στη Βρετανία και μου εξηγεί γιατί είναι το καλύτερο αντικείμενο που έχει αγοράσει ποτέ. Αυτό μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω. Αυτό με κράτησε πριν από πέντε χρόνια [όταν έγινε η διάγνωση του καρκίνου], αυτό με κράτησε πριν από 10 χρόνια που έκλεισαν σχεδόν όλες οι πόρτες. Και αυτό θα με κρατήσει άλλα πέντε χρόνια από σήμερα ό,τι και να συμβεί».
Συνέδριο AllThingsD, 2010

Για την τεχνολογία
«Πιστεύουμε ότι ο Mac θα κάνει άπειρες πωλήσεις, αλλά δεν τον δημιουργήσαμε για κάποιον άλλον -τον δημιουργήσαμε για εμάς τους ίδους. Εμείς ήμασταν εκείνοι που θα κρίναμε εάν ήταν καλός ή όχι. Δεν βγήκαμε να κάνουμε έρευνα αγοράς. Θέλαμε να δημιουργήσουμε τον καλύτερο δυνατό υπολογιστή.
«Όταν είσαι ξυλουργός και φτιάχνεις μια όμορφη συρταριέρα, δεν θα βάλεις ένα κόντρα πλακέ στην πλάτη της, ακόμη και εάν ξέρεις ότι θα ακουμπήσει στον τοίχο και δεν θα φαίνεται. Εσύ θα το ξέρεις ότι είναι εκεί και για αυτό θα βάλεις και στην πλάτη ένα όμορφο ξύλο. Για να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ, θα πρέπει η αισθητική και η ποιότητα να ακολουθούν τη δουλειά σου από την αρχή ως το τέλος»
Περιοδικό Playboy, 1985

Για την απλότητα
«Ένα από τα μάντρα μου είναι η αφοσίωση και η απλότητα. Το απλό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το περίπλοκο: πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να μπορέσεις να σκεφτείς καθαρά και να δημιουργήσεις κάτι απλό. Στο τέλος, όμως, σε αποζημιώνει γιατί όταν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο μπορείς να κινήσεις γη και ουρανό».
Business Week, 1998
 
Για τα χρήματα
«Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να πέφτω στο κρεβάτι το βράδυ και να σκέφτομαι ότι δημιουργήσαμε κάτι υπέροχο»
Wall Street Journal, 1993

Για τις νέες εταιρείες του διαδικτύου
«Το πρόβλημα με τη μανία δημιουργίας εταιρειών στο διαδίκτυο δεν είναι ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν εταιρείες αλλά το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είναι προσηλωμένοι σε αυτό. Αυτό είναι λογικό, καθώς υπάρχουν πολλές στιγμές απόγνωσης και οδύνης -όταν πρέπει να απολύσεις υπαλλήλους, να ακυρώσεις πράγματα ή να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις. Τότε είναι που ανακαλύπτεις ποιος είσαι και ποιες είναι οι αρχές σου».
«Όταν, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι ξεπουλάνε, παρότι γίνονται ζάμπλουτοι, στερούν από τον εαυτό τους την πιο σημαντική ίσως εμπειρία επιβράβευσης ολόκληρης της ζωής τους. Χωρίς αυτή, ίσως να μην ανακαλύψουν ποτέ τις πραγματικές τους αξίες ή να μην μπορέσουν ποτέ να δουν τον νέο πλούτο που δημιούργησαν στις σωστές διαστάσεις του»
Fortune magazine, 2000
 
Για τη σχεδίαση
«Κάποιοι θεωρούν ότι η σχεδίαση έχει να κάνει με την εμφάνιση. Εάν, όμως, ψάξεις βαθύτερα, συνειδητοποιείς ότι έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα. Η σχεδίαση του Mac δεν έχει να κάνει με την εμφάνισή του, αν και μετράει και αυτή. Πάνω απ’ όλα, όμως, είχε να κάνει με το πώς λειτουργεί. Για να σχεδιάσεις κάτι πραγματικά καλά, πρέπει να το ’χεις. Πρέπει να κατανοείς το αντικείμενο εις βάθος. Πρέπει να αφοσιωθείς με πάθος σε κάτι για να το γνωρίσεις σε βάθος και να το πλάσεις -όχι απλώς να το πετάξεις στον φούρνο. Οι περισσότεροι δεν αφιερώνουν χρόνο σε αυτό».
Wired magazine, 1994


Για την Apple
«Η θέση μου όταν γύρισα στην Apple ήταν ότι ο κλάδος μας είχε πέσει σε κώμα. Μου θύμιζε το Ντιτρόιτ τη δεκαετία του 1970, όταν τα αμερικανικά αυτοκίνητα θύμιζαν βάρκες με ρόδες».
Fortune magazine 2000


Για την καινοτομία
«Η καινοτομία έρχεται όταν οι άνθρωποι συναντιούνται στους διαδρόμους ή τηλεφωνιούνται στις 10.30 το βράδυ επειδή τους ήρθε μια καινούργια ιδέα ή επειδή συνειδητοποίησαν κάτι που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στον τρόπο που σκεφτόμασταν πάνω σε ένα πρόβλημα. Η καινοτομία είναι το αποτέλεσμα των έκτακτων συναντήσεων έξι ανθρώπων, τους οποίους έχει καλέσει κάποιος που πιστεύει ότι ανακάλυψε το καλύτερο προϊόν όλων των εποχών και θέλει τη γνώμη των υπολοίπων.
«Η καινοτομία προκύπτει όταν λες “όχι” σε 1.000 πράγματα για να βεβαιωθείς ότι δεν θα πάρεις τον λάθος δρόμο ή ότι δεν θα επιχειρήσεις να κάνεις υπερβολικά πολλά. Σκεφτόμαστε πάντα τις νέες αγορές στις οποίες μπορούμε να πάμε, αλλά μόνο λέγοντας “όχι” μπορείς να επικεντρωθείς σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά».
Business Week, 2004

Για τους προσωπικούς υπολογιστές
«Ο πιο σημαντικός λόγος για να αγοράσουν οι περισσότεροι υπολογιστή για το σπίτι τους είναι να τον συνδέσουν σε ένα εθνικό δίκτυο επικοινωνίας. Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια αυτού που θα αποτελέσει ουσιαστική τομή για τη ζωή των περισσότερων ανθρώπων -κάτι ανάλογο με το τηλέφωνο».
Playboy, 1985

Για την εργασία
«Η δουλειά σου θα καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της ζωής σου και ο μόνος τρόπος να είσαι αισθάνεσαι ικανοποιημένος είναι να κάνεις μια δουλειά που θα τη θεωρείς σπουδαία. Εάν δεν την έχεις βρει ακόμη, συνέχισε να ψάχνεις. Μην συμβιβάζεσαι. Όπως με όλα τα ζητήματα της καρδιάς, όταν τη βρεις θα το καταλάβεις. Και όμως κάθε σπουδαία σχέση, θα γίνεται ολοένα καλύτερη όσο περνούν τα χρόνια. Γι’ αυτό, συνέχισε να ψάχνεις μέχρι να τη βρεις. Μην συμβιβάζεσαι».
Εναρκτήριος λόγος στο Στράτφορντ, 2005

lifo
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις