Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Enola Gay...

Όποιος νομίζει ότι το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, αποτελεί ένα δραματικά τυχαίο γεγονός, που όλος ο κόσμος πρέπει να αποδώσει στο μοιραίο, κάνει ένα σημαντικό σφάλμα. Δεν γνωρίζει τα γεγονότα. Τις αιτίες που οδήγησαν σήμερα εδώ.
 Αυτή είναι μια μικρή πυρηνική ιστορία, που κρατάει περίπου 70 χρόνια. Λέγεται και ιστορία του "πυρηνικού λόμπι", του ισχυρότερου λόμπι στην εξέλιξη του βιομηχανικού κόσμου.
Ήδη από το Δεκέμβριο του 2007, ο Μπους, σε νομοθετική διάταξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με επιχορήγηση 500 δισ. δολαρίων, έκρυβε καλά μέσα στο γενναιόδωρο πακέτο, 24 δισ. για δανειακές εγγυήσεις στο πανίσχυρο αμερικανικό πυρηνικό λόμπι. Οι οικολόγοι, άργησαν να το καταλάβουν, οι 14 όμως εταιρείες πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ, έτριψαν τα χέρια τους: είχαν δώσει 48 εκατομμύρια δολάρια για να πείσουν τους Αμερικανούς πολιτικούς να τους παράσχουν τις δανειακές εγγυήσεις που είχαν ανάγκη. Εισέπραξαν πίσω 24 δις. Ήταν ένα καλό deal, αναμφίβολα...
Αν κάποιος αφελής σκεφτεί πως ο Μπους, ήταν απλά ένας βλαχοτεξανός, χωρίς οικολογική συνείδηση, πάλι αγνοεί τα γεγονότα. Μπαράκ Ομπάμα: "η ελπίδα" της νέας Αμερικής, με φιλειρηνικό προφίλ, οικολογικές ανησυχίες, εξαιρετικά λαοφιλής. Σε δήλωσή του για τον συνεργάτη του και γερουσιαστή της πολιτείας του Ιλινόις, James Clyburn, είπε:"είναι ένας άνθρωπος, που όταν μιλάει, το σύνολο του Κογκρέσου ακούει". O James Clyburn, με πολυετείς αγώνες για τις φυλετικές διακρίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έλαβε 195.000 δολάρια για την προεκλογική του καμπάνια από εταιρείες πυρηνικής ενέργειας, τουλάχιστον 10.000 δολάρια από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας και περισσότερα από 30.000 δολάρια για 6 ταξίδια μετά της συζύγου του, για επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Γαλλία και την Βρετανία. Το ίδιο Ινστιτούτο, χρηματοδοτεί το ίδρυμα υποτροφιών του συνεργάτη του Ομπάμα, άρα ξεχάστε το, η ΗΠΑ, δεν είναι καθόλου "πράσινες".
Ούτε η Γερμανία. Το καλοκαίρι του 2010, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες πυρηνικής ενέργειας της χώρας, αρνούμενες να πληρώσουν το νέο φόρο για τα καύσιμα που ετοιμάζονταν να επιβάλλει η κυβέρνηση της Άγκελα Μέργκελ, έκαναν απλα΄τη δουλειά τους. Εκβίασαν απροκάλυπτα το Βερολίνο, πως αν τους επιβάλλονταν ο φόρος, θα "έβγαζαν την Γερμανία από την πρίζα". Έτσι, οι Γερμανοί πολίτες, συνεχίζουν αυτοί να φορολογούνται με 10 δις. ευρώ ετησίως, για τα πυρηνικά απόβλητα της χώρας, με αντάλλαγμα την ηλεκτροδότησή τους. Ο τσαμπουκάς του λόμπι, έκανε την Μέργκελ να υποκύψει.
Στη Βρετανία, περισσότερες από 8.000 λίρες, δαπανήθηκαν το 2010, μόνο για τις συνεδριάσεις της κυβέρνησης με το Πυρηνικό Φόρουμ, συνεδριάσεις που πάντα γινόντουσαν εκτός των κυβερνητικών κτιρίων,(γιατί άραγε;) με πλήθος καταγγελιών από άλλους εκπροσώπους πηγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για προνομιακή μεταχείριση, κρυφά κονδύλια και χρηματοδοτήσεις στο πυρηνικό λόμπι.
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Η πυρηνική ενέργεια,προβάλλεται ως ορθολογική επιστημονική απάντηση στο ακριβό πετρέλαιο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το πυρηνικό μάρκετινγκ διατηρεί μια αμφίδρομη σχέση με τις πολιτικές επιλογές, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις είναι τελικά αυτές που θα ανοίξουν ή θα περιορίσουν την πυρηνική αγορά.
Η εξέλιξη της Φουκουσίμα, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι το αποτέλεσμα των διαπλοκών των μεγάλων εταιρειών με τις κυβερνήσεις.Αυτό που αντιµετωπίζει η Ιαπωνία δεν είναι µια φυσική καταστροφή. Και όποιος προσπαθεί να το προβάλλει έτσι, είναι ύποπτος. Δεν υπάρχει μοίρα στις ανθρώπινες καταστροφικές επιλογές. Μόνο κόστος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η συμφωνία "στράβωσε". Η πολιτικές επιλογές της Ιαπωνίας και τα οικονομικά συμφέροντα, οδήγησαν τον λαό της στον όλεθρο. Αυτή είναι μια παράμετρος σε όλες τις "δουλειές". Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν.
Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις