Το κίνημα «Earth Hour- Ώρα της Γης» ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια στο Σίνδεϋ της Αυστραλίας και από τότε μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. "Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.
Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της
Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της
στην Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο αργότερα και μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Ώρα της Γης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος. Φέτος, η Ώρα της Γης 2011 ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό! Μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι", αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα της wwf.
Σήμερα το βράδυ, εκτός από απλούς πολίτες, την Ώρα της Γης θα "ακολούθησαν" μεταξύ άλλων:
► το υπουργείο Περιβάλλοντος σε 24 κτίρια των υπηρεσιών του, τους εποπτευόμενους φορείς και τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και
► ο Δήμος Αθηναίων έσβυσε για μία ώρα τα φώτα στο λόφο του Λυκαβηττού, στο Δημαρχικό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων, αλλά και σε δεκάδες δημοτικά κτίρια σε όλη την πόλη.
Πέραν αυτού όμως, μέσα από το Earth Hour ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει και τη «δική» του Ώρα της Γης: μια υποσελίδα με τη δική τους σφραγίδα, μέσα από την οποία θα συγκεντρώνουν συμμετοχές και θα στέλνουν το μήνυμά τους για ένα βιώσιμο μέλλον και έναν καθαρότερο πλανήτη, όπως λέει η wwf.
Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης και το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και πολλά άλλα σημεία και κτίρια κατατεθέν της Ελλάδας «κατέβασαν τον διακόπτη» το 2009 και το 2010 για την Ώρα της Γης.
Από την πρώτη κιόλας συμμετοχή της χώρας μας στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η ανταπόκριση των Ελλήνων υπήρξε εντυπωσιακή. Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά το 2009, ενώ για το 2010 τα φώτα έσβησαν 251 δήμοι και κοινότητες, 334 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 1180 φορείς και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, μέσα σε δύο ώρες (2009 και 2010) εξοικονομήθηκαν περίπου 1000 τόνοι CO2. Κι αν το νούμερο δεν είναι απόλυτα κατανοητό, αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι ισοδυναμεί με την «έξοδο» από την κυκλοφορία για 2 ώρες, 73.018 αυτοκινήτων.
e-net.gr
0 σχόλια: