Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Πώς λειτουργούσε το συνδικάτο του (ποδοσφαιρικού) εγκλήματος...

«Μαφιόζοι» που βαφτίστηκαν παράγοντες, γυρολόγοι προπονητές και ποδοσφαιριστές εθισμένοι στον τζόγο, μανατζαραίοι που έκαναν το κουμάντο, μπουκμέικερ με διεθνείς διασυνδέσεις και insiders στα θεσμικά όργανα που έβαζαν πλάτη αποτέλεσαν τους «άρχοντες» του στησίματος που κάθε εβδομάδα τζιράριζαν 5 εκατ. ευρώ.


Κάθε Σαββατοκύριακο μία ομάδα 200 ανθρώπων του ποδοσφαίρου με τους δικούς της κώδικες ζούσε τη δική της αγωνιστική. Επαθλό τους όχι η νίκη της ομάδας, αλλά κέρδη εκατομμυρίων από παράνομα στοιχήματα σε στημένους αγώνες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των διωκτικών αρχών αλλά και του οικονομικού επιτελείου ο εβδομαδιαίος τζίρος του συνδικάτου του (ποδοσφαιρικού) εγκλήματος προσέγγιζε τα 5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, που επιχειρεί με σχέδιο νόμου να ενσωματώσει τον παράνομο τζόγο στα επίσημα παιχνίδια, εκτιμά ότι κάθε χρόνο στο παράνομο στοίχημα παίζονται ποσά που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ. Ενα σημαντικό τμήμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ήταν το μερίδιο αγοράς που τζιράριζαν οι «άρχοντες» του στησίματος σε αγώνες της Super League, της Football League 1 και 2 (Β’ και Γ’ Εθνική), αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός μπορούσαν να στήσουν. Από το ποια ομάδα θα πάρει τη σέντρα μέχρι το πότε θα βγει η πρώτη κόκκινη κάρτα.

Το κύκλωμα είχε τα χαρακτηριστικά μιας οργανωμένης μαύρης επιχείρησης. Βασικός πρωταγωνιστής, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, ήταν ο Αχιλλέας Μπέος, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών της ΟΥΕΦΑ για τα ύποπτα παιχνίδια «έχει τη φήμη σε όλη την ποδοσφαιρική αδελφότητα ως ο άνθρωπος που αγοράζει ποδοσφαιρικά σωματεία για παράνομες δραστηριότητες».

 Διακριτοί ρόλοι

Στις ομάδες κρούσης του στησίματος παιχνιδιών υπήρχαν διακριτοί ρόλοι για όλους. Ανθρωποι του υποκόσμου και της νύχτας ξέπλεναν χρήματα μετέχοντας ως παράγοντες στο κεφάλαιο ποδοσφαιρικών ομάδων και έβγαζαν πολλά περισσότερα στοιχηματίζοντας στα «σίγουρα». Γυρολόγοι προπονητές με πάθος για τον τζόγο, που διαμόρφωναν ενδεκάδες ανάλογα με το παίξιμό τους στο Στοίχημα. Μάνατζερ που μόλις διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν λεφτά από τις ισχνές πλέον μεταγραφές τοποθετούσαν τους πελάτες τους-ποδοσφαιριστές ως «εργαλεία» σε ομάδες για να κουμαντάρουν τα στοιχήματα. Και, τέλος, ορισμένοι ποδοσφαιριστές, εξαρτημένοι και καταχρεωμένοι από τον τζόγο, οι οποίοι ως «πρεζόνια» του στοιχήματος δέχονταν τα πάντα προκειμένου να «ρεφάρουν» ή απλώς να βγάλουν την αγωνιστική μέχρι το επόμενο στήσιμο.

Συνδετικοί κρίκοι του κυκλώματος ήταν παράνομοι μπουκμέικερ με διασυνδέσεις σε Μαλαισία, Κίνα, Κύπρο, Λονδίνο ή όπου αλλού γίνονταν δεκτοί αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων.

 Το colpo grosso

Η διαδικασία ήταν απλή. Οι παίκτες έβγαζαν μία πιστωτική κάρτα και έπαιρναν κωδικό για να μπορούν να στοιχηματίζουν εφόσον είχαν υπόλοιπο και δεν ήταν στο κόκκινο. Οι αρχιτέκτονες του παράνομου τζόγου έψαχναν κάθε εβδομάδα 3-4 επίμαχα ματς και ξεκινούσαν τη διαδικασία του στησίματος. Οι μαφιόζοι παράγοντες προσέγγιζαν τους μάνατζερ που είχαν «φυτέψει» ποδοσφαιριστές στις ομάδες. Εάν ο προπονητής ήταν στο κόλπο, ακόμη καλύτερα. Οι πρόεδροι πήγαιναν για «καφέ» με ενδεκαδάτους ποδοσφαιριστές, κατά προτίμηση αμυντικούς, που εύκολα μπορούν να κάνουν την «γκέλα» και να αφήσουν τον αντίπαλο επιθετικό να σκοράρει, προκειμένου να φιξάρουν το αποτέλεσμα. Και βέβαια η όλη διαδικασία περνούσε μέσα από εκβιασμούς από «φουσκωτούς» μπράβους στα αποδυτήρια και απειλές κατά της ζωής των απείθαρχων. Σε όλα αυτά το συνδικάτο του εγκλήματος είχε κάλυψη από «παράγοντες» των ποδοσφαιρικών αρχών, που κινούσαν τα νήματα στο παρασκήνιο.

Το «ψάρεμα» προκειμένου το στήσιμο να ολοκληρωθεί με επιτυχία γινόταν με κάθε τρόπο. Τηλεφωνικές κλήσεις τα βράδια του Σαββάτου στα ξενοδοχεία όπου κατέλυαν οι ποδοσφαιρικές αποστολές προκειμένου να είναι γνωστές οι ενδεκάδες, στοιχηματισμός ακόμη και μέσα στο πούλμαν που μετέφερε τις ομάδες στο γήπεδο. Μόλις έκλεινε η δουλειά, τότε ξεκινούσαν τα πονταρίσματα από τα πρακτορεία του Μοσχάτου και της Βέροιας μέχρι τις «ασιατικές αγορές» που δέχονται ηλεκτρονικά στοιχήματα και στη ροή των παιχνιδιών. Το ντέρμπι μόλις έχει αρχίσει…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ via antinews

Δες και αυτό...

Βιομηχανικό παιδί...

Βιομηχανικό παιδί...
Νομίζω είμαι βιομηχανικό παιδί εγκλωβισμένο σε κήπους με ξεριζωμένους λωτούς, αγριολεμονιές και τριαντάφυλλα που αρνούνται να μεγαλώσουν. Υπάρχουν τέτοια, τριαντάφυλλα νάνοι.

Nueva Cosmo

Nueva Cosmo
Δεν είχες αλλάξει. Είχες απλά πάει σε άλλο τόπο. Σαν να αγνοούσες γύρω σου το ρουν της πόλης, τη φασαρία, εσύ ο πάντα άνθρωπος της εξοχής, που δεν την άντεχες καν, ούτε για μια ζωή, ούτε για μια στιγμή. Και κάπνιζες

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)

Για τον Φ.Κάφκα (1883-1924)
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κανονικότητα και το παράλογο του κόσμου, πολύ λεπτή και άκρως επικίνδυνη, να την δεις, να την κατανοήσεις και τελικά να την περάσεις χωρίς να σε καταπιεί στο χάος της.

Μικρή ιστορία Κυριακής

Μικρή ιστορία Κυριακής
Τα πιο ωραία μπαρ του κόσμου, είναι αυτά που δεν πήγα ακόμη. Δεν ξέρω πόση νεότητα πρέπει να ξοδευτεί ακόμη σε ωραίες, ξύλινες, στοργικές μπάρες, με λευκά ποτά και μαύρες μπύρες από την Ιρλανδία,

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...

Βγες μ΄ένα κορίτσι που δεν διαβάζει...
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club

"Μην προσπαθείς"

"Μην προσπαθείς"
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1994 από Λευχαιμία στην Αμερική, μια χώρα που ποτέ δεν αγάπησε, γιατί και αυτή ποτέ δεν τον αγάπησε.

Ο γιος των Κράμερ

Ο γιος των Κράμερ
Οι απορίες μου εξαντλούνται σε χαζά ερωτήματα, πχ. τι απέγινε το πιτσιρίκι που έπαιζε στο Κράμερ εναντίον Κράμερ, γιατί ήταν όμορφο και με κάνει να αναρωτιέμαι.

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)

Karl Marx (μικρή αναφορά για μια επέτειο)
Η διαλεκτική του Χέγκελ, που τόσο τον γοήτευσε στα νεανικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για την ιστορικά διαρκώς αναθεωρήσιμη φιλοσοφία του, αυτός ο οποίος πρώτος απέρριψε

Το καλύτερο app που βρήκα

Το καλύτερο app που βρήκα
Το καλύτερο μακράν I-phone app, που έχω ανακαλύψει είναι το Urban Dictionary γιατί εκτός από το ότι είναι πολύ αστείο και με μοναδικούς ορισμούς, μαθαίνεις απίστευτη slag

What Art Would You Like To See Before You Die?

What Art Would You Like To See Before You Die?
Μπορεί η τελευταία επιθυμία να είναι και η σημαντικότερη στην ζωή ενός ανθρώπου, αν και προσωπικά πιστεύω ότι η επιθυμία που εκπληρώνεται πριν το τέλος, είναι η λιγότερο ικανή να προσφέρει ευτυχία.

Casablanca...

Casablanca...
Έβαλα ταινία. Καζαμπλάνκα. Μυθική με ατελείωτους σακατεμένους έρωτες. Θα την κοίταζα αλλά χθες, ήταν μια μεγάλη νύχτα που άκουσα πολλά πουλιά. Κάποτε ξύπναγα χαράματα
Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις